Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

VII Chmieleńskie Babki Wielkanocne - znamy zwycięzców konkursu

Lucyna Puzdrowska
Lucyna Puzdrowska
Lucyna Puzdrowska/GOKSiR Chmielno
Po raz kolejny pandemia sprawiła psikusa organizatorom dorocznego konkursu Chmieleńskie Babki Wielkanocne, który w tym roku planowany był z udziałem publiczności, łącznie z Kiermaszem Wielkanocnym. Obostrzenia rządu spowodowały, że zaplanowano sam kiermasz, który miał się odbywać na zewnątrz. Niestety, również z tego spotkania z publicznością Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i rekreacji w Chmielnie musiał zrezygnować. Ostatecznie odbyło się wyłącznie ogłoszenie wyników online.

Gniazdo dla Zajączka Wielkanocnego

GOKSiR w Chmielnie w przedświąteczną zabawę zaangażował nie tylko gospodynie, ale również dzieci, ogłaszając konkurs na Gniazdo dla Zajączka Wielkanocnego. Trzeba było przygotować gniazdo lub koszyczek wielkanocny i dostarczyć pracę do siedziby GOKSiR.

- Wpłynęło 26 przeróżnych, cudnie wykonanych prac - ogłosiła Edyta Klasa, dyrektor GOKSiR w Chmielnie. - Są to prace wykonane z papieru, gniazda wyplatane z witek brzozowych, z kory czy koszyczki zdobione motywami kaszubskimi. Nie zabrakło prac z motywami Chmielna, m.in. z motywem ceramiki Neclów.

Miłą niespodziankę sprawiła małym autorom prac Edyta Klasa ogłaszając, że wszystkie dostarczone w tym roku gniazdka i koszyczki zajęły pierwsze miejsce i zostaną nagrodzone główną nagrodą.

Przyznano też nagrodę specjalną dla losowo wybranej pracy. Edyta Klasa zamieszała w szklanym naczyniu i wylosowała pracę autorstwa Michaliny Gołąbek.

Do konkursu zgłoszono w tym roku 20 babek wielkanocnych

Wielkanocne przysmaki oceniała komisja w składzie: przewodniczący - Rafał Nowakowski, krytyk kulinarny oraz członkinie Weronika Cichosz, cukiernik z firmy Torcikownia i Ewa Gilewska z Muzeum Etnograficznego w Gdańsku.

- Zadanie mieliśmy niezwykle trudne, ponieważ trafiło się w tym roku bardzo zróżnicowane wzornictwo i przepisy babek - mówił Rafał Nowakowski. - Szczerze mówiąc, jestem bardzo pozytywnie zaskoczony tym, że w tym roku pojawiło się wiele produktów nawiązujących do tradycyjnych przepisów i metod wykonywania babek.

Wyniki:

Babka tradycyjna

Pierwsza nagroda: Amelia Czerwińska z Mezowa za "Babkę według przepisu Prababci"
Wyróżnienie - Koło Gospodyń Wiejskich w Koloni za "Babkę Gotowaną"

Babka Smaczna

Pierwsza nagroda - KGW Ekobabki z Chmielna za "Zwykłą babę drożdżową"
Wyróżnienie - Katarzyna Bieszke z Żuromina za "Babkę parzoną"

Babka Pulchna

Pierwsza nagroda - Adriana Roszkowska** z Garcza za "Babę Babci"
Wyróżnienie - KGW Stężyca za "Babkę rodzynkową"

Babka Estetyczna

Pierwsza nagroda - Justyna Miotk ze Staniszewa za "Ucieraną babkę piaskową"
Wyróżnienie - Urszula Konkel z Kożyczkowa za "Babkę czekoladową"

Babka Pomysłowa

Pierwsza nagroda - Irena Brzeska z Kożyczkowa za "Chmieleńskie Babki 2021"
Wyróżnienie - Stowarzyszenie Kamienicki Młyn za "Majonezową, kolorową - Królową"

Babka Bajeczna

Pierwsza nagroda - Tadeusz Makowski z Zawór za "Zakręconą karuzelę"
Wyróżnienie - Kinga Kuziemkowska z Łączyna za "Różowy mufinek"

Nagroda specjalna - Justyna Szmuda.
Nagrodami w tegorocznym konkursie były patery do ciast, zdobione srebrem i bursztynem, wazony kryształowe i książki kulinarne.

Od przyszłego roku trofeum przechodnie

Jak powiedział Rafał Nowakowski, od przyszłego roku tegoroczne dzieło Ireny Brzeskiej ma stać się przechodnim trofeum dla Mistrza Chmieleńskiej Babki.

(Przepraszamy za jakość niektórych zdjęć, które robione były z ekranu monitora)

od 12 lat
Wideo

Bohaterka Senatorium Miłości tańczy 3

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: VII Chmieleńskie Babki Wielkanocne - znamy zwycięzców konkursu - Kartuzy Nasze Miasto

Wróć na kartuzy.naszemiasto.pl Nasze Miasto