Sylwia Piechowska wraz z paniami z Koła Gospodyń Wiejskich w Sławkach, w sposób ciekawy i przystępny wyjaśniła między innymi, jak pożytecznie korzystać z dóbr natury i jak wykorzystać i przetwarzać owoce jarząbu pospolitego. Największym zainteresowaniem uczestników warsztatów cieszyło się wspólne przyrządzanie pysznej konfitury z jarzębiny i tabasco.
Altanka na placu zabaw w Sławkach oblegana była przez dzieci, młodzież i dorosłych. Jak zapewniają uczestniczki spotkania, wiele przepisów na potrawy z jarzębiną zagości na stałe w notatnikach gospodyń.
I nawet wiatr i jesienny chłód nie przeszkadzał. W altanie było miło i przytulnie. Uczestnicy wykorzystali też porę roku, aby wspólnie posadzić sześć drzewek jarzębiny, które będą sobie w Sławkach rosły, aż obrodzą pięknymi, czerwonymi, gotowymi do przetwarzania owocami. Ponadto drzewa jarzębiny należą do tych, które wszyscy lubią podziwiać ze względu na ich piękno. Wystarczy przypomnieć sobie, ile piosenek i wierszy powstało ze słowami "czerwona jarzębina"...
Wydarzenie w ramach projektu "Towarzystwo Miłośników Natury - edukacja ekologiczna w gminie Somonino" zostało dofinansowane ze środków Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Poznaniu i NFOŚiGW.
CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?