Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Jak gospodynie radzą sobie z potrawami na Wielkanoc? Rozmawialiśmy z KGW w Sławkach

Maciej Krajewski
Maciej Krajewski
Choć znajdujemy się w trudnym okresie nie sposób zapomnieć o świętach wielkanocnych. Szczególnie od strony kulinarnej jest to czas ogromnych przygotowań - jak to wygląda w tym roku rozmawialiśmy z Izabelą Itrich-Hopa, prezes Koła Gospodyń Wiejskich w Sławkach.

Czy w tym roku na Wielkanoc stawiacie na tradycyjne, czy może bardziej nowatorskie przepisy?
Wielkanoc to szczególny czas, dlatego tradycja jest dla Nas w tym okresie bardzo ważna. Jednakże idziemy z duchem czasu i korzystamy także z wszelkich nowinek kulinarnych. W tym roku na naszych stołach z pewnością będą królowały jajka, biała kiełbasa czy tradycyjna baba, ale zamiast tłustych i kalorycznych potraw pojawią się sałatki ze szpinaku czy rukoli.

Wyraźnie trudniej przygotować posiłki w związku z epidemią i kwarantannami?
Niestety czas, w którym obecnie się znajdujemy nie sprzyja wspólnemu świętowaniu. Jeśli chodzi o dostępność produktów to raczej nie ma zbyt dużych problemów z zakupami. Towaru w sklepach nie brakuje. Mały problem możemy mieć jedynie z zakupem drożdży, gdyż obecnie to bardzo deficytowy produkt. Większym problemem jest nasza obawa przed dużymi skupiskami ludzi w takich miejscach. Niestety mimo wielu obostrzeń nie wszyscy się do nich stosują i tym samym stanowią zagrożenie dla innych.

Czy są jakieś dania, z których trzeba było zrezygnować w tym roku?
Nie potrafimy zrezygnować z przepysznej szynki, białej kiełbasy, wielkanocnej baby i mazurka czy jajek w różnych postaciach. Z tym kojarzą się święta wielkanocne i trudno odmówić sobie takich smakołyków. Jednak ze względu na brak możliwości spotkań w większym gronie, nie ma potrzeby przygotowania tak dużych ilości jedzenia, wystarczy po troszeczku od każdego. Szukając pozytywnych stron w tym trudnym czasie, możemy powiedzieć, że będziemy mieli więcej czasu na spędzenie go w gronie najbliższych.

Jakie najprostsze, możliwe do przygotowania domowym sposobem dania można polecić na ten czas?
Jest wiele różnych potraw, które można przygotować domowym sposobem. Jednym z nich jest chlebek domowej roboty. Przepis jest banalny, a prostota wykonania wręcz zachęca do pracy.

Przepis na domowy chlebek

Produkty:
1 kg mąki
1 łyżka soli
3 łyżki oleju
½ kostki drożdży
1 litr wody
Szczypta cukru
2 łyżki mąki

Wykonanie:
Do ciepłej wody dodać drożdże, cukier, 2 łyżki mąki dokładnie wymieszać. Następnie dodać pozostałe składniki i wszytko wymieszać drewnianą łyżką przez 5 minut. Tak aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły. Tak przygotowane ciasto odstawić na ½ godziny, aby wyrosło. Po tym czasie wstawić do nagrzanego wcześniej piekarnika 250º na minimum 20 minut. Po 20 minutach zmniejszyć temperaturę do 190º i piec jeszcze przez kolejne 10 minut. Podawać po ostudzeniu. Smacznego.

od 16 latprzemoc
Wideo

CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kartuzy.naszemiasto.pl Nasze Miasto