Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

KGW Miechucino nagrodzone Bursztynowym Laurem w konkursie „Pomorskie Smaki”

Maciej Krajewski
Maciej Krajewski
Ich grysik truskawkowy nie miał sobie równych
Ich grysik truskawkowy nie miał sobie równych UMWP / Aleksander Olszak
Samorząd Województwa Pomorskiego podał wyniki kolejnej edycji konkursu kulinarnego „Pomorskie Smaki”. Wśród wybranych w tym roku najlepszych produktów regionalnych znalazł się grysik truskawkowy Koła Gospodyń Wiejskich w Miechucinie.

Znamy już wyniki tegorocznej edycji Konkursu Kulinarnego o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego „Pomorskie Smaki”. Organizatorzy starają się tym konkursem popularyzować kuchnię regionalną - promować te produkty, które wytwarzane są z poszanowaniem tradycji lub wykorzystujące lokalne składniki.

W rywalizacji mogli wziąć udział przedsiębiorcy, koła gospodyń wiejskich, indywidualni wytwórcy oraz gospodarstwa agroturystyczne, którzy na terenie województwa pomorskiego prowadzą działalność w zakresie produkcji żywności.

- Bardzo nam zależy, żeby produkty stanowiące wyróżniki naszego regionu, pokazywały jego bogactwo i różnorodność, wzbudzały ciekawość wśród smakoszy oraz niosły za sobą ogromny walor promocyjny - mówi Mieczysław Struk, marszałek województwa pomorskiego. - Mam też nadzieję, że będą to przysmaki nie tylko przygotowywane na ten konkurs, ale będą w sposób stały produkowane.

ZOBACZ TEŻ:
Festiwal Nalewek Kaszubskich już 22 lipca w Muzeum Kaszubskim w Kartuzach

Nagrodzili Kaszëbską malënę w wykonaniu Miechucina

Łącznie do tegorocznego konkursu wpłynęło 60 zgłoszeń, do etapu finałowego przeszło 30 produktów. Wyboru zwycięzców dokonano 26 maja 2023 r.

Wśród laureatów znalazł się jeden ze sztandarowych produktów regionalnych Pomorza - kaszëbskô malëna, czyli truskawka kaszubska. A dokładniej grysik z nią połączony. Zwycięski przysmak - Griz z kaszëbską malëną - przygotowały panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Miechucinie.

- Podstawowym składnikiem gryzu jest kasza manna gotowana na mleku. Gryz jest deserem znanym zarówno na Kaszubach, jak i Kociewiu. Dla wielu mieszkańców regionu to niezapomniany smak dzieciństwa. Dzięki temu, że mleko na terenach wiejskich było dostępne przez cały rok, a wyroby mleczne obecne w codziennym jadłospisie mieszkańców, deser ten był podawany do każdego niemal obiadu. Gryz najlepiej smakuje z truskawką kaszubską - czytamy w opisie produktu na stronie Urzędu Marszałkowskiego.

Zwyciężczynie z Miechucina otrzymały charakterystyczną statuetkę wraz z gratulacjami od marszałka Struka i nagrodą pieniężną w wysokości 1000 zł.

Jeśli zaś chodzi o pozostałe kategorie to spośród produktów pochodzenia zwierzęcego wybrano pasztet maślany z bałtyckiej flądry z restauracji PG4 w Gdańsku. W przypadku produktów pochodzenia roślinnego zwyciężyły zaś ogórki królewskie z miodem z Ekologicznego Gospodarstwa Rolno-Szkółkarskiego w Starym Polu (pow. malborski). Z kolei wśród produktów zbożowe i cukierniczych najlepszy okazał się piernik staropolski z Powiśla z Gospodarstwa Rolnego Elżbiety i Ryszarda Szczukowskich w Rakowcu (pow. kwidzyński), a z napojów wybrano Cydr Lodowy 2019, wyprodukowany w restauracji Tabun w Otominie (pow. gdański).

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kartuzy.naszemiasto.pl Nasze Miasto