W Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Somoninie odbyły się kolejne warsztaty kulinarne, poświęcone wieprzowinie.
- Ze wszystkich mięs najczęściej wybieramy wieprzowinę, z całą pewnością wpływa na to niewysoka cena, ale i tradycje kulinarne - wyjaśnia Agnieszka Sędkowska, nauczycielka przedmiotów zawodowych w ZSP. - Budzi zastrzeżenia dietetyków, ale ma też swoich miłośników.
>>> Jak uczniowie ZSP w Somoninie uczyli się nowych potraw z ryb
O zastosowania mięsa wieprzowego w gastronomii mówił Krzysztof Szulborski. Uczestnicy warsztatów pod okiem mistrza Andrzeja Ławniczaka przygotowali wyjątkowe potrawy: lizaki kaszubskie z polędwiczek wieprzowych z sosem żurawinowym, zupę „parzybrodę” oraz roladki ze schabu faszerowane pieczarkami w sosie własnym. Warsztaty udowodniły, jak różnorodne i atrakcyjne dania można przyrządzać z wykorzystaniem mięsa wieprzowego.
- Uczniowie z somonińskiej szkoły zainspirowani przez kucharzy, są gotowi na nowe wyzwania - podkreśla Agnieszka Sędkowska, która pragnie pogłębiać i rozszerzać umiejętności swoich uczniów.
>>> Dlaczego ZSP w Somoninie to Kuźnia Kulinarnych Talentów? Sprawdź!
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?