Smakosz 2015 w powiecie kartuskim - prezentacje 18 laureatów plebiscytu gastronomicznego [GALERIA]
Karczma u Philippa w Brodnicy Górnej - I miejsce w kategorii Restauracja Roku w Powiecie Kartuskim 2015
U stóp Złotej Góry, jednego z najbardziej znanych wzniesień i punktów widokowych na Kaszubach, znajduje się Karczma u Philippa, uznana przez uczestników zabawy "Smakosz 2015" za Najlepszą Restaurację w Powiecie Kartuskim. To niejako sami goście zdecydowali, że chcą restauracji w tym miejscu. - Kilka lat temu zupełnie przypadkowi turyści z Francji zajechali do nas do domu i pytali, czy mogą u nas coś zjeść - mówi Emilia Philipp, właścicielka restauracji. - Zdziwieni tłumaczyliśmy, że nie prowadzimy restauracji, a oni odpowiadali, że chcą u nas zjeść polską kolację, bo mieszkamy w pięknym miejscu. Zachodzili też inni potencjalni goście, więc uznaliśmy, że to rzeczywiście dobre miejsce na niewielki lokal. Emilia Philipp wspomina, że gdy tylko karczma została ukończona, z kuchni roznosił się zapach pierwszych potraw, a za prowizoryczny szyld służyło jeszcze płótno z napisem "otwarte", już byli pierwsi goście. Teraz dochodzi wielu nowych, a starzy wracają, zadowoleni ze smaku dań, klimatu w lokalu i obsługi. Jednym ze specjałów najczęściej chwalonych przez gości jest pieczeń z dzika podawana w tradycyjnym sosie myśliwskim, z zestawem surówek i frytkami lub ziemniaczkami. Dużym powodzeniem cieszą się ryby, zwłaszcza pstrąg z kaszubskich hodowli w sosie śmietanowo-kurkowym, dania z polędwicy wołowej, czyli rumsztyk z cebulą, czy bryzol z pieczarkami, a także pierogi, poza tradycyjnymi także te z łososiem. Potrawą, której próżno szukać gdzie indziej, jest placek po kaszubsku. - Niemal wszędzie można zjeść placek nazywany węgierskim, góralskim czy kaszubskim, ale jest to samo danie z gulaszem. Nasz placek po kaszubsku to też duży placek ziemniaczany, ale wypełniony sałatką śledziową - opisuje Emilia Philipp. - Goście zamawiają i przyznają, że czegoś takiego nigdzie jeszcze nie jedli, a po spróbowaniu chwalą, że bardzo im smakuje.