Smakosz 2015 w powiecie kartuskim - prezentacje 18 laureatów plebiscytu gastronomicznego [GALERIA]
Pizzeria Fifi w Goręczynie - I miejsce w kategorii Pizzeria Roku w Powiecie Kartuskim 2015
Aż trudno uwierzyć, że niepozorny lokal w niewielkim Goręczynie kryje tak duże bogactwo smaków i zachwyca podniebienia tak wielu osób. Wystarczy powiedzieć, że obecnie jego załoga liczy aż pięciu stałych pracowników i czterech uczniów. Zainteresowanych posiłkami na miejscu, na dowóz i w ramach cateringu z Pizzerii Fifi jest tak wielu, że choć kadra jest liczna, zwłaszcza w weekendy ma ręce pełne roboty. Dość powiedzieć że zamówień jest tak wiele, że już w październiku zaczynają lepić na święta pierogi z sarniną. Przygotowują ich 2,5 tony! - Klientów i pracy mamy naprawdę mnóstwo, to zasługa jakości naszego jedzenia. Wkładamy w nie serce, nie używamy "gotowców", wszystko przygotowujemy od podstaw, na bieżąco i na świeżo, proponując też przystępne ceny - mówi Sebastian Raulin, właściciel i kucharz w pizzerii. Z gastronomią związany jest od 16 lat, był kucharzem i szefem kuchni w wielu restauracjach i hotelach, a rok temu otworzył swój lokal. - Kocham gotować, zawsze marzyłem o czymś własnym i w końcu postanowiłem spełnić to marzenie. Zdecydowałem się na pizzerię w niedużej miejscowości, która nie miała restauracji czy baru. To był strzał w dziesiątkę. Lokal przyciąga smakiem i całą gamą różnorodnych propozycji. Koniecznie zajrzeć tu muszą miłośnicy dziczyzny - cały czas w karcie znajdują się wspomniane pierogi z sarniną, niekiedy w weekendy, a zawsze w ramach cateringu skosztować można carpaccio z jelenia. Niemal co tydzień na różne uroczystości ktoś zamawia pieczonego dzika, który na imprezie jest wwożony w płomieniach, a następnie podawany z dwoma sosami. Klienci często sięgają też m.in. po hamburgery z przygotowywanym w lokalu mięsem wołowo - wieprzowym, sałatkę z grillowanym kurczakiem i ananasem czy Kubełek "Małego", kryjący w sobie skrzydełka, stripsy, frytki i sosy.