Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Poznali tajniki przyrządzania dań z ryb - podsumowano projekt "Kuchnia z Ikrą"

MD
Uczniowie sześciu pomorskich szkół ponadgimnazjalnych zgłębiali tajniki przetwórstwa ryb, uczyli się przygotowywać z nich wykwintne dania, zupy i przekąski oraz zostali współautorami książki kucharskiej. Wszystko w ramach projektu "Kuchnia z Ikrą".

Projekt Kuchnia z Ikrą realizowany wspólnie przez LGR Kaszuby i Północną Grupę Rybacką otrzymał “Nagrodę Najlepszego Projektu” na konferencji w Brukseli poświęconej m.in. rezultatom wykorzystania Europejskiego Funduszu Morskiego i Rybackiego, organizowana przez Dyrekcję Generalną ds. Gospodarki Morskiej i Rybołówstwa oraz Europejską Sieć Obszarów Zależnych od Rybactwa Farnet. W trakcie spotkania prezentowano przykłady dobrych praktyk m.in. projekt "Kuchnię z ikrą". Zdaniem uczestników i organizatorów był to najlepszy z projektów. Warto dodać, że w całej Unii Europejskiej ponad 300 Lokalnych Grup Rybackich zrealizowało lub wsparło ponad 9.000 projektów, spośród których 42 wybrane zostały do prezentacji podczas w/w konferencji.

Jak podkreślają współtwórcy przedsięwzięcia, do sukcesu projektu z pewnością przyczyniła się doskonała współpraca między LGR Kaszuby i PLGR oraz szkołami (uczniami, nauczycielami oraz dyrekcją szkół) a także zaangażowanie w poszczególnych działaniach (w roli instruktorów) uznanych mistrzów kuchni zrzeszonych w Stowarzyszeniu Kucharzy Polskich.”

W dwóch edycjach projektu uczestniczyło łącznie 120 uczniów z sześciu pomorski szkół. W projekcie wzięli udział:
- Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Przodkowie
- Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Sierakowicach
- Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Somoninie
- Zespół Szkół nr 1 we Władysławowie
- Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Kłaninie
- Powiatowe Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Pucku

Drugą edycję projektu podsumowano na początku marca w ZSP w Somoninie. Uczniowie biorący w nim udział otrzymali stosowne certyfikaty i książki kucharskie, w których opublikowano zaproponowane przez nich przepisy.

W ramach projektu "Kuchnia z Ikrą" młodzież uczestniczyła m.in. w praktykach w przetwórni ryb i trzydniowych warsztatach gastronomicznych prowadzonych przez mistrzów kuchni. Uczniowie odwiedzili m.in. port i kuter rybacki i muzeum szkutnictwa.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kartuzy.naszemiasto.pl Nasze Miasto