Uczestnicy spotkania rozmawiali o znaczeniu produktów tradycyjnych i lokalnych w rozwoju wsi, sposobach promocji kaszubskiej wsi poprzez popularyzowanie potraw regionalnych, tradycjach kaszubskich i ich wykorzystywaniu w działalności agroturystycznej.
Po południu atrakcją były pokazy kulinarne w wykonaniu Krzysztofa Szulborskiego, Kazimierza Żołnowskiego oraz Mariusza Gachewicza, który wycinał misterne rzeźby z warzyw i owoców. Mistrzowi kuchni zaserwowali przysmaki kuchni - gołąbki rybne, kurczaka w potrawce, cielęcina z grzybami, kiełbasą w cienkim flaku - wprost na ognisko. Opowiadali też o przygotowaniach do prestiżowych zawodów kulinarnych.
Kiermasz zorganizował Samorząd Województwa Pomorskiego, Gminny Ośrodek Kultury w Somoninie, Katedra Organizacji Usług Turystyczno-Hotelarskich Akademii Morskiej w Gdyni, Pensjonat U Stolema w Ostrzycach i Stowarzyszenie Przyjazna Wieś Kaszubska w Somoninie, przy współpracy Sekretariatu Regionalnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Województwa Pomorskiego
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?