Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kultowe potrawy z barów mlecznych. Idealne przepisy na dania z barów mlecznych

mad
Pierwszy bar mleczny powstał w Warszawie w 1896 roku. W okresie PRL nastąpił szczególnie intensywny rozwój tego typu placówek. Większość z nich należała do Spółdzielni Spożywców „Społem”. Zobaczcie, jakie potrawy można było zjeść w barach mlecznych i jak można je dziś przygotować we własnym domu. Kliknijcie w galerię!
Pierwszy bar mleczny powstał w Warszawie w 1896 roku. W okresie PRL nastąpił szczególnie intensywny rozwój tego typu placówek. Większość z nich należała do Spółdzielni Spożywców „Społem”. Zobaczcie, jakie potrawy można było zjeść w barach mlecznych i jak można je dziś przygotować we własnym domu. Kliknijcie w galerię! Fot. NAC
Przepisy na kultowe potrawy z barów mlecznych! Niech pierwszy rzuci kamieniem ten, kto nigdy nie był w barze mlecznym. Powiedzenie „kto zamawiał ruskie” przeszło już do klasyki. A pamiętacie scenę z baru mlecznego w kultowym filmie Barei „Miś? Mężczyzna, w dość obskurnym barze, chciał zamówić puree ze smalcem. Niestety, było tylko puree z dżemem... Na stołach królowała też kasza gryczana. Dziś zapraszamy Was na sentymentalną podróż w czasie. I chociaż w jednych barach karmili dobrze, w innych nieco gorzej, klasyki barów mlecznych, jak pasta jajeczna czy leniwe nigdy się nie znudzą. A przygotowane w domu, mogą być prawdziwą ucztą dla podniebienia. Kliknijcie w galerię i zobaczcie przepisy!

Kultowe potrawy z barów mlecznych! Teraz możesz przygotować je w domu! Zobacz przepisy

  • Pasta jajeczna
  • Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z lanym ciastem
  • Kasza gryczana z masłem
  • Pierogi z serem na słodko
  • Naleśniki z serem nas słodko
  • Kotlet jajeczny
  • Kluski leniwe
  • Łazanki
  • Krokiety z pieczarkami
  • Pierogi ruskie
  • Kotlety mielone
  • Placki ziemniaczane
  • Tradycyjny szpinak zasmażany
  • Buraczki zasmażane
  • Marchewka z groszkiem
  • Surówka z marchewki
Kultowe potrawy z barów mlecznych. Idealne przepisy na dania z barów mlecznych

Bary mleczne. Pierwszy bar mleczny, czyli jadłodajnię serwującą dania jarskie na bazie mleka, jajek i mąki, otworzył w Warszawie w roku 1896 Stanisław Dłużewski.

Bary mleczne były podobne w działaniu do dzisiejszych jadłodajni, ale oparte na kuchni tradycyjnej. Nazwa baru pochodzi od przewagi dań mlecznych. W jadłospisie występowały także potrawy oparte na jajkach (np. omlety), kaszach, czy mące (np. pierogi), a znacznie rzadziej mięsne. W latach pięćdziesiątych XX w. w niektórych barach mlecznych oferowano także piwo!
Dla barów mlecznych okresu PRL charakterystyczne były talerze i kubki z grubej ceramiki z niebieskimi obwódkami, często wyszczerbione, sztućce z odlewu aluminiowego, stoliki z blatami z laminatu bez obrusów i krzesła o konstrukcji spawanej z prętów stalowych. Wskutek słabej wentylacji w sali unosiły się zapachy kuchenne.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Kultowe potrawy z barów mlecznych. Idealne przepisy na dania z barów mlecznych - Gazeta Krakowska

Wróć na kartuzy.naszemiasto.pl Nasze Miasto