Konkurs został ogłoszony przez Zarząd Województwa Pomorskiego i trwał od 1 do 15 października.
- Plebiscyt cieszył się dużym zainteresowaniem wśród rolników prowadzących działalność w formie tzw. rolniczego handlu detalicznego - mówi Aneta Gajger, zastępca dyrektora Departamentu Programów Rozwoju Obszarów Wiejskich UMWP.
Konkurs rozgrywany był w 3 kategoriach: produkt pochodzenia roślinnego, zwierzęcego i mieszany. Do Urzędu Marszałkowskiego wpłynęło 39 zgłoszeń, w tym 26 w kategorii produktów roślinnych, 5 pochodzenia zwierzęcego i 8 mieszanych. Wśród zgłoszonych produktów były: dżemy i konfitury z owoców, soki i syropy, sałatki warzywne, oleje tłoczone z nasion z rzepaku, lnu, pasztety, kiełbasy, jogurty, gulasze i bigosy.
Oceny produktów dokonała komisja konkursowa pod przewodnictwem szefa kuchni Piotra Domańskiego. Oceniała ona smak, zapach i wygląd przetworów, a także ogólną prezentację produktu.
- Dodatkowe punkty można było zdobyć np. za niepowtarzalną recepturę, specjalny sposób obróbki, jak również posiadane przez wytwórcę certyfikaty np. ekologiczne - tłumaczy Aneta Gajger.
Warto podkreślić, że produkty musiały być wytwarzane w sposób niemasowy, tzn. musiały być zawekowanie i w minimum 50 proc. przygotowane ze składników z własnego gospodarstwa. Chodziło też o przygotowanie ich zgodnie z przepisami bezpieczeństwa żywności. Dodatkowo data przydatności do spożycia musiała być nie krótsza niż 10 dni od dostarczenia produktu komisji konkursowej.
W kategorii produktów pochodzenia roślinnego najwyżej oceniono żurawinę ucieraną na surowo z Gospodarstwa Rolnego Małgorzaty Siłakowskiej z Chrzanowa. Wśród produktów mieszanych I miejsce zajął gulasz myśliwski z Ekologicznego Gospodarstwa Agroturystycznego Pod Strzechą w Kierzkowie, natomiast w produktach pochodzenia zwierzęcego zwyciężył wypasiony jogurt naturalny z „Wypasu u Tośka” Bartosza Krauzego z Barłomina. W tej ostatniej kategorii w pierwszej trójce znaleźli się również reprezentanci powiatu kartuskiego - Karolina i Mariusz Mierzejewscy z Chmielna. Ich zrazy wołowe zajęły III miejsce wśród produktów pochodzenia zwierzęcego.
Wyniki:
Produkty pochodzenia roślinnego:
I miejsce – żurawina ucierana na surowo – Gospodarstwo Rolne, Małgorzata Siłakowska, Chrzanowo, powiat wejherowski
II miejsce – ekologiczny olej rydzowy – Gospodarstwo Rolne, Aneta i Jarosław Kułynycz, Koczała powiat człuchowski
III miejsce – ogórki królewskie – Markowe Przetwory, Mariusz Śledź, Małe Walichnowy, powiat tczewski
Produkty pochodzenia zwierzęcego:
I miejsce – wypasiony jogurt naturalny – Wypas u Tośka, Bartosz Krauze, Barłomino, powiat wejherowski
II miejsce – kiełbasa myśliwska w słoiku – Ekologiczne Gospodarstwo Agroturystyczne Pod Strzechą, Iwona i Michał Bianga, Kierzkowo, powiat wejherowski
III miejsce – zrazy wołowe – Gospodarstwo Rolne, Karolina i Mariusz Mierzejewscy, Chmielno, powiat kartuski
Produkty mieszane:
I miejsce – gulasz myśliwski – Ekologiczne Gospodarstwo Agroturystyczne Pod Strzechą, Iwona i Michał Bianga, Kierzkowo, powiat wejherowski
II miejsce – miód z pokrzywą – Kaszubskie Zioła, Bożena Ogar-Ekiert, Łąkie, powiat bytowski
III miejsce – miód z czarną porzeczką – Miodolandia ,Mateusz Browarczyk, Stanisławowo, powiat gdański
(info: UMWP, pomorskie.eu)
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?