Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Festiwal Potraw Kaszubskich w Ostrzycach [ZDJĘCIA]

Md
Rosół z węgorza, kaszubskie metamorfozy gołąbków z sosem pokrzywowym i z owoców, roladki ze szczupaka z musem rybnym, puree z dyni i marchewki na carpaccio z buraków czy zupa z brukwi na gęsinie - tych i wielu innych specjałów kuchni regionalnej można było skosztować na Festiwalu Potraw Kaszubskich, który odbył się w Ostrzycach. Amatorów na dania przygotowane przez uczestników konkursu Kaszebszce Jestku nie brakowało.

W tegorocznym festiwalu potraw kaszubskich uczestniczyły reprezentacje szkół gastronomicznych, kół gospodyń wiejskich, podmiotów gastronomicznych oraz uczestnicy indywidualni. W pełnym emocji pojedynku na smaki walczyli o Złote Łyżki. Przygotowane przez uczestników wspaniałości oceniała pięcioosobowa kapituła dobrego smaku.

Wyniki:
Kategoria: szkoły gastronomiczne
I miejsce i „ZŁOTÔ ŁËŻKA” – Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Przodkowie
II miejsce i „STRZÉBNÔ ŁËŻKA” – Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Somoninie
III miejsce i „BRONZOWÔ ŁËŻKA” – Zespół Szkół Ekonomiczno – Usługowych w Bytowie
WYRÓŻNIENIA i „ZELONÔ ŁËŻKA” – Powiatowy Zespół Szkół Nr 1 w Kościerzynie
oraz Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Sierakowicach

Kategoria: koła gospodyń wiejskich
I miejsce i „ZŁOTÔ ŁËŻKA”– Koło Gospodyń Wiejskich w Paczewie
II miejsce i „STRZÉBNÔ ŁËŻKA” – Koło Gospodyń Wiejskich „MARZEBIONCZI” – Długi Kierz
III miejsce i „BRONZOWÔ ŁËŻKA” – Stowarzyszenie KOBIET ZGORZAŁEGO w Zgorzałem
WYRÓŻNIENIE i „ZELONÔ ŁËŻKA” – Koło Gospodyń Wiejskich „MŚCISZEWICZANKI” w Mściszewicach

Kategoria: podmioty gastronomiczne
I miejsce i „ZŁOTÔ ŁËŻKA” – Restauracja „POD ORŁEM” w Kartuzach
II miejsce i „STRZÉBNÔ ŁËŻKA” – Kaszubska Spiżarnia „U KASZUBA” w Stężycy
III miejsce i „BRONZOWÔ ŁËŻKA” – Restauracja „MALINOWY OGRÓD” w Gdańsku

Kategoria: osoby indywidualne
I miejsce i „ZŁOTÔ ŁËŻKA” – Ewelina Pobłocka – Długi Kierz
II miejsce i „STRZÉBNÔ ŁËŻKA” – Dorota Wolska – Długi Kierz
III miejsce i „BRONZOWÔ ŁËŻKA” – Marzena Korzeniewska – Długi Kierz

Nagrody dla uczestników festiwalu ufundował Gminny Ośrodek Kultury w Somoninie oraz Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego w Gdyni.
OT ARR – Gdynia przyznał również nagrodę specjalną dla ucznia Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Sierakowicach, Piotra Labudy, za ciekawą prezentację przygotowywanej potrawy oraz wykazanie się dużą wiedzą kulinarną.
Organizatorem VII Festiwalu Potraw Kaszubskich „KASZËBSCZÉ JESTKÙ” był Gminny Ośrodek Kultury w Somoninie.

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kartuzy.naszemiasto.pl Nasze Miasto