MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Pyszna surówka z pora i marchewki. Wyjątkowego smaku dodaje wyrazisty sos i soczyste jabłko. Prosty przepis na warzywa do obiadu

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Surówka z pora i marchewki z sosem winegret jest pyszna i zdrowa. Sprawdź, jak ją przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Surówka z pora i marchewki z sosem winegret jest pyszna i zdrowa. Sprawdź, jak ją przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Surówka z pora i marchewki z dodatkiem soczystego jabłka i wyrazistego sosu winegret smakuje wyśmienicie. To zdrowy i pyszny dodatek do obiadu. Możesz jeść ją także na przekąskę. Zrobisz ją niemal błyskawicznie i bez trudu. Przekonaj się, jaka jest smaczna i wypróbuj przepis na najlepszą surówkę z marchewki.

W skrócie

Mam dla ciebie przepis na szybką do przygotowania surówkę z pora i marchewki. Zrobisz ją w około 15 minut. Bardzo ważnym elementem surówki jest dressing, czyli sos. Proponuję przygotować wyśmienity sos winegret na bazie oliwy z oliwek lub oleju roślinnego oraz musztardy. Odrobinę słodyczy dodaje soczyste jabłko. Taka surówka sprawdzi się na przekąskę oraz jako dodatek np. do sznycli z indyka czy kotletów po zbójnicku.

Przepis na surówkę z pora i marchewki

Czas przygotowania: ok. 15 minut.
Liczba porcji dla 2 osób.
Poziom trudności: łatwy.
.

Składniki:

  • 2 małe marchewki,
  • 1 duży lub 2 mniejsze pory,
  • 1 jabłko,
  • sok z połowy cytryny,
  • 4 łyżki oliwy lub oleju roślinnego,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie garść pestek z dyni lub orzechów włoskich.

Jak zrobić surówkę z pora i marchewki z sosem winegret?

Sposób przygotowania:

  1. Umyj pora, odkrój ciemnozieloną część i korzonek. Zdejmij także pierwszą warstwę, gdyż zazwyczaj jest twarda.
  2. Pokrój pora i przełóż do garnka. Zalej wrzątkiem i odstaw na ok. 3 minuty.
  3. Umyj i obierz marchewkę i jabłko. Zetrzyj je na tarce.
  4. Przygotuj sos winegret: wyciśnij sok z cytryny do mieszczki, dodaj oliwę, musztardę, miód i po szczypcie soli oraz pieprzu i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowanym sosem winegret polej jabłko i marchewkę.
  5. Odcedź pora i poczekaj chwilę, by nie był za gorący.
  6. Dodaj pora do surówki i dokładnie wymieszaj. Gotowe.

Surówkę możesz wzbogacić posiekanymi orzechami włoskimi lub podprażonymi pestkami z dyni. Można ją jeść jako przekąskę lub podawać do obiadu. Smacznego!

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Uważaj na swój blat i zakup nową deskę do krojenia!

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Pyszna surówka z pora i marchewki. Wyjątkowego smaku dodaje wyrazisty sos i soczyste jabłko. Prosty przepis na warzywa do obiadu - Strona Kuchni

Wróć na kartuzy.naszemiasto.pl Nasze Miasto