Podczas piątkowej imprezy przy Muzeum Kaszubskim w Kartuzach rywalizowały trzyosobowe zespoły pań z ZKP z Gdyni, Przodkowa i Luzina. Każdy z nich miał do przygotowania te same cztery potrawy: jako pierwsze danie - zupa, tzw. kartoflanka; na drugie danie uczestniczki musiały się zabrać za pulki ze śledziem; deser stanowiły wafle, a wszystko tu uświetniał tradycyjny, kaszubski napój żniwny z ogórkami.
Rywalizacja była niezwykle wyrównana, może właśnie ze względu na stosunkową prostotę dań. Jurorzy sami przyznali, że dodatkowa batalia stoczyła się między nimi o to, komu przyznać upragniony tytuł Arcymistrza kulinarnego ZKP. Różne zespoły bowiem przygotowały najlepsze pojedyncze potrawy, ale zwycięstwo mogło przypaść tylko jednemu. Ostatecznie komisja, na czele której stał prawdziwy mistrz kucharski Kazimierz Żołnowski, wytypowała panie z ZKP w Luzinie jako najlepsze w tegorocznej bitwie kulinarnej.
Wobec tego, zgodnie z regułami, to właśnie w Luzinie odbędzie się kolejna, IX odsłona imprezy.
(szczegółowa relacja wkrótce)
Jak czytać kolory szlaków turystycznych?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?