W tej chwili reprezentanci siedmiu krajów: Francji, Łotwy, Szwecji, Węgier i Polski dwoją się i troją, żeby potrawy wyszły jak najlepiej i zadowoliły podniebienia członków międzynarodowego jury. Polskę reprezentują uczniowie Zespołów Szkół Ponadgimnazjalnych w Przodkowie, Kościerzynie i Somoninie.
- Łącznie z zagranicy mamy 15 osób, w tym siedmiu uczestników biorących udział w konkursie i międzynarodowe jury - mówi Elżbieta Świętoń - dyrektor Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Somoninie. - Przez ostatnie dwa dni ciężko pracowaliśmy, żeby przygotować szkołę do tego wydarzenia. Trzeba było przeorganizować zajęcia lekcyjne, no i zaopatrzyć obie kuchnie w potrzebne produkty.
W szkole już przy wejściu widać poruszenie. Nauczyciele pilnują, żeby pozostali uczniowie zachowywali się w miarę cicho i nie przeszkadzali tym, którzy na wyższych piętrach walczą o laury w tak prestiżowym konkursie.
Przypomnijmy, jego inicjatorem jest Olivier Roellinger, światowej klasy restaurator. Jest to trzeci etap tego konkursu, dwa z nich odbyły się we Francji i uczestniczyli w nich profesjonalni, doświadczeni mistrzowie kuchni. W polskim etapie konkursu prezentują się młodzi adepci sztuki kulinarnej, którzy dopiero uczą się zawodu.
- Nerwy, trema są zawsze, mimo że mamy już spore doświadczenie w organizacji różnych wizyt międzynarodowych - kontynuuje dyrektor. - W tej chwili, poza konkursem, gościmy też ośmioro uczniów z Grecji, którzy w naszych zakładach i firmach odbywają praktyki międzynarodowe.
W ramach partnerstwa strategicznego, również delegacja ZSP w Somoninie przebywała w Grecji, a już niedługo, latem, kolejna 20-osobowa grupa wyjedzie na praktyki zagraniczne.
- Z uwagi na wciąż rosnącą ilość kontaktów zagranicznych i współpracy z wieloma krajami, staramy się o akredytację szkoły międzynarodowej - wyjaśnia Elżbieta Świętoń. - Pozyskanie akredytacji znacznie uprościłoby wszelkie procedury i pisanie projektów, ale też wzrosłaby ranga i prestiż szkoły - dodaje dyrektor.
Póki co, na rangę szkoły pracują uwijający się w kuchniach uczestnicy konkursu. O 17 bankiet i wręczenie nagród. Zwycięzców będzie trzech i to oni pojadą na uroczystą galę do Paryża.
Strefa Biznesu: Zwolnienia grupowe w Polsce. Ekspert uspokaja
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?