Konkurs zorganizowany przez ZSP Sierakowice składał się z części teoretycznej i praktycznej. W pierwszej
uczestnicy musieli wykazać się wiedzą z zakresu żywienia i gospodarstwa ekologicznego. W części praktycznej
podzielonej na żywieniową i rolniczą, pracowali w dwuosobowych zespołach.
W konkursie uczestniczyli uczniowie z sześciu szkół
Zaprezentowali się reprezentanci ZSP w Przodkowie z opiekunką Eweliną Szczepkowską, ZSP w Somoninie z Alicją Drzewiecką, ZSZiO w Kartuzach z Jolantą Stankowską, Gimnazjum w Gowidlinie z Adelą Wenta,
Gimnazjum w Kamienicy Królewskiej z Eweliną Wejer i Gimnazjum w Sierakowicach z Anną Piasecką.
Efekty pracy w projektach międzynarodowych
przybliżyli gościom uczestniczący w nich uczniowie. Agata Reclaf opowiedziała o programie Erasmus+,,zwracając szczególnie uwagę na zadania realizowane przez uczestników krajów partnerskich z Francji, Włoch, Litwy i Polski. Kamila Markowska i Weronika Labuda z kolei opowiedziały o projekcie POWER ,,Od ziarenka do bochenka’. Zaprezentowały różnorodność past, makaronów i dań charakterystycznych dla Włoch. Udzieliły też cennych wskazówek dotyczących przygotowywania pizzy.
W części praktycznej konkursu
zadania zostały podzielone na dwa bloki rolniczy i żywieniowy. Rolniczy obejmował pięć zadań, które polegały m.in. na rozpoznawaniu ziarniaków roślin zbożowych, oznaczeniu traw i chwastów oraz prawidłowym dobraniu wyposażenia obory dla bydła mlecznego. Natomiast w bloku żywieniowym młodzież pod bacznym okiem fachowców przygotowywała pizzę włoską. Zadanie praktyczne polegało na właściwym doborze dodatków charakterystycznych dla diety śródziemnomorskiej oraz argumentacji związanej z zastosowanymi produktami. Jury dokonało oceny pracy zespołowej, czystości stanowiska pracy oraz estetykę potrawy i jej podania.
W czasie przygotowywania dań konkursowych
uczennice z klasy III TŻiUG prezentowały swoje umiejętności kulinarne, wykonując zakąski zimne i gorące charakterystyczne dla kuchni włoskiej. Tomasz Fierke wraz z uczennicami, łamiąc tradycje kuchni kaszubskiej, połączył smaki kurczaka po wenecku z plackami ziemniaczanymi.
Zwieńczeniem zadań praktycznych była wspólna degustacja przygotowanych dań.
Tematyka konkursu została wzbogacona
o część językową, przygotowaną przez Martę Młyńską i Ewelinę Telega. Łamigłówki, przysłowia, zadania w języku niemieckim i angielskim poprowadzone w ramach integracji, dostarczyły sporo dobrej zabawy.
W ramach podsumowania projektu POWER ,,Od ziarenka do bochenka’’, uczestnicy wyjazdu do Włoch otrzymali certyfikaty Europass. Prof. dr hab. Ewa Babicz-Zielińska z Akademii Morskiej w Gdyni wygłosiła prelekcję na temat zaburzeń i błędów w odżywianiu. Grzegorz Machola, dyrektor ZSP w Sierakowicach, zaprezentował działania podejmowane przez szkołę w związku z otrzymanym certyfikatem ,,Szkoła zawodowa najwyższej jakości’’.
Laureaci konkursu "Żyj zdrowo - daruj życie"
Po podsumowaniu wszystkich uzyskanych z poszczególnych zadań konkursowych wyników, jury ogłosiło werdykt. Oto laureaci.
1. Gimnazjum w Kamienicy Królewskiej,
2. ZSP w Przodkowie,
3. ZSZiO w Kartuzach.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?