Uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Przodkowie uczestniczą w projekcie Leonardo da Vinci pt. „Food habits change. Why?”. W jego ramach zwiedzili kilka zakątków Europy współpracując z młodzieżą z Turcji, Danii, Portugalii, Włoch czy Rumunii - młodymi adeptami sztuki kulinarnej.
Młodzież wspólnie zajmowała się2 problematyką zmiany nawyków żywieniowych we współczesnej Europie. Podczas poprzednich wizyt uczniowie poznawali tradycyjną kuchnię różnych krajów gotowali potrawy według starych przepisów i przy użyciu zapomnianych składników. Prowadzili równiez dyskusje na temat znaczenia rolnictwa ekologicznego oraz produkcji organicznej i analizowali przyczyny i rodzaje współczesnych chorób cywilizacyjnych związanych z żywieniem.
Młodzież uświadomiła sobie jak istotne jest pogłebianie wiedzy zawodowej i umiejętności efektywnej komunikacji w języku obcym. Poznali kulturę i tradycję innych krajów. Ten pobyt, przyjaźnie i znajomości, które w jego trakcie zawarli młodzież będzie długo pamiętać.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?