Dzieci wraz z rodzicami przynoszą do świątyni kolorowe koszyczki z pysznym jedzonkiem, które pojawi się na wielkanocnym stole. To potocznie zwana święconka. W kolegiacie było mnóstwo koszyków z przeróżną zawartością. Dominowały: baranki, jajka, chleb, sól, wędlina. Co koszyczek, to piękna serwetka, często własnoręcznie wyhaftowana. Po pobłogosławieniu pokarmów wszyscy udawali się do Grobu Pańskiego, aby tam w skupieniu przeżywać czas Męki Pańskiej i nadchodzącej Wielkiejnocy. ,
Maturzyści zakończyli rok szkolny. Czekają na nich egzaminy maturalne
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?