>> Smakosz 2015 - więcej o plebiscycie
Rozmowa z Karoliną Radomską, managerem Restauracji Hotelu Spichrz w Borczu.
Skąd pomysł na prowadzenie restauracji?
Najpierw powstał pomysł na hotel, restauracja powstała w zasadzie przy nim. Jednak nie miała to być kolejna, zwyczajna restauracja.
Czym wyróżnia się Państwa restauracja?
Powstaje mnóstwo nowych, pięknych i „pachnących” świeżością restauracji. My chcieliśmy, aby miejsce, które stworzymy, miało swoją duszę. U nas każdy znajdzie pyszne kaszubskie potrawy, największy wybór win na Kaszubach, elegancję, blask świec, a to wszystko jest otulone przez drewniane belkowania i chronione przez kamienne mury.
Jakie pozycje z karty cieszą się największą popularnością?
Goście bardzo chętnie przyjeżdżają do naszej restauracji na pierogi, które sami wyrabiamy. Wielką popularnością cieszą się zarówno pierogi na słodko, jak również z mięsem. Najbardziej popularne są jednak pierogi z bobem, których nie spotkamy nigdzie w okolicy. Skoro jesteśmy na Kaszubach, to nie może zabraknąć ryb. Dużą popularnością cieszy się duet łososia z dorszem – dwie ryby w jednym daniu. Nietypowe połączenie budzi wśród gości ciekawość i chęć spróbowania czegoś innego, nowego. Większość Gości odwiedza naszą restaurację ze względu na szeroki wybór dań z gęsiny, którą oczywiście najbardziej polecamy.
Co zatem zakład poleca szczególnie?
Szczególnie polecamy gęsinę, którą podajemy pod różnymi postaciami. Naszym sztandarowym daniem jest oczywiście gęś szmurowana, czyli duszona podawana z wyborną modrą kapustą. Zapraszamy także do skosztowania naszego żurku. Jest on zupełnie inny od tradycyjnej zupy, którą wszyscy znają. Postanowiliśmy wrócić do dawnych smaków i wykorzystać jedno z bogactw kaszubskiej ziemi jakim są grzyby. Żurek w naszym wydaniu nie jest ani z jajkiem, ani z kiełbaską, ale z prawdziwkami.
Jaki klimat panuje w lokalu?
Staramy się stworzyć klimat domowy, tak, aby każdy czuł się tak, jakby przyjechał do mamy na niedzielny obiad. Chcieliśmy stworzyć restaurację, która odda klimat z dawnych lat, stąd właśnie jej wystrój. Nie chodziło nam jednak o to, aby nasi goście czuli się jak w dawnej chacie, stąd połączenie „przeszłości” z nowoczesnością. Obsługa oczywiście musi być na najwyższym poziomie, pomocna, kompetentna i - to co zauważają nasi goście wśród naszej obsługi – wszyscy są zawsze bardzo uśmiechnięci.
Co jest największym wyzwaniem w prowadzeniu restauracji?
Najważniejsze jest dla nas zadowolenie gości, którzy już nas odwiedzają oraz przyciągnięcie nowych osób. Goście bywają różni i różne mają gusta, sprostanie wszystkim jest najtrudniejsze.
Restauracja Hotel Spichrz w Borczu
adres: Borcz 2; 83-312 Hopowo
godziny otwarcia: od niedzieli do czwartku w godz. 12:00 – 21:00, w piątki i soboty w godz. 12:00 – 22:00
telefon: 58 694 03 00 lub 667 120 000
strona www: www.hotelspichrz.com.p
profil na facebooku: www.facebook.com/hotelspichrz
organizacja imprez okolicznościowych: wszelkie imprezy okolicznościowe, szkolenia, konferencje, spotkania biznesowe do 100 osób.
dodatkowe udogodnienia: parking bezpłatny, wifi dostępne w całym obiekcie bezpłatne, wypożyczalnia rowerów, plac zabaw dla dzieci, miejsce na ognisko/grilla, co roku impreza sylwestrowa, cyklicznie otwarte degustacje win.
>> Dowiedz się, jak zagłosować na Restaurację Roku w Powiecie Kartuskim 2015 i sprawdź aktualne wyniki
Strefa Biznesu: Rewolucyjne zmiany w wynagrodzeniach milionów Polaków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?