Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
CZERNINA KASZUBSKA / Czôrnina...
fot. arch.

Poznaj regionalne przysmaki z Pomorza. Oto dania, których warto spróbować

CZERNINA KASZUBSKA / Czôrnina

Zupa z widocznymi suszonymi owocami, gotowanymi warzywami i kawałkami mięsa. Smak: Słodko-kwaśny, aromat owocowo-mięsny.

Znana  również jako "Czarna polewka". Według "Bedekera Kaszubskiego": "Czôrninę sporządza się z krwi gęsi, kaczki lub indyka z dodatkiem suszonych grzybów, owoców, gęsich podrobów, marchwi, włoszczyzny, soli, octu i do smaku cukru. Osobno gotuje się ziemniaki, które się podaje na talerzykach".

Zobacz również

Północnokoreański dyktator gwiazdą internetu. Film bije rekordy w sieci - WIDEO

Północnokoreański dyktator gwiazdą internetu. Film bije rekordy w sieci - WIDEO

Skazaniec trafił na ukraiński front. Zabił kolegów z armii

Skazaniec trafił na ukraiński front. Zabił kolegów z armii

Polecamy

Przegląd kwietnia w Kartuzach

Przegląd kwietnia w Kartuzach

Więcej pociągów relacji Gdynia – Hel w wiosenne weekendy!

Więcej pociągów relacji Gdynia – Hel w wiosenne weekendy!

Jak bezpiecznie spędzić majówkę? Policjanci podsuwają kilka rad

Jak bezpiecznie spędzić majówkę? Policjanci podsuwają kilka rad