Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 25
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Pierogi z serem Katarzyny Jaworek...
fot. Katarzyna Jaworek

Kultowe potrawy z barów mlecznych. Idealne przepisy na dania z barów mlecznych

Pierogi z serem Katarzyny Jaworek

Składniki na ciasto

2 szklanki mąki
1 jajko
1,5 łyżki oleju
woda

Składniki na farsz
200 g sera białego
2 żółtka
1 opakowanie cukru waniliowego
1,5 łyżki cukru

Dodatkowo

100 g masła
1 łyżka cukru do posypania
sól

Wykonanie
Ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać jajko, olej oraz wodę (tyle ile zabierze ciasto). Zagnieść ciasto, tak aby było elastyczne.
Farsz. Ser, żółtka oraz cukry przełożyć do miski i ugnieść widelcem na jednolitą masę.
Ciasto rozwałkować. Szklanką wykroić w cieście krążki. Na środek krążków nałożyć porcję farszu. Krążki złożyć na pół, brzegi dokładnie skleić. Pierogi wrzucić do gotującej się, osolonej wody. Gotować 5 minut. Pierogi odcedzić i wyłożyć na talerz.
Masło zarumienić w garnuszku. Masełkiem okrasić pierogi. Wierzch posypać cukrem.

Zobacz również

Jechali samochodem przez Oświęcim. Kierowca naćpany, pasażer z narkotykami

Jechali samochodem przez Oświęcim. Kierowca naćpany, pasażer z narkotykami

Miał ponad trzy promile, wpadł w Zagnańsku

Miał ponad trzy promile, wpadł w Zagnańsku

Polecamy

Niepozorne wygładzanie zmarszczek skończyło się... śmiertelną chorobą

Niepozorne wygładzanie zmarszczek skończyło się... śmiertelną chorobą

Pijesz wodę prosto z butelki? Uważaj! Może się dla ciebie źle skończyć

Pijesz wodę prosto z butelki? Uważaj! Może się dla ciebie źle skończyć

Śląskie atrakcje zamkowe: Od walk rycerskich po skarby pradziejów

Śląskie atrakcje zamkowe: Od walk rycerskich po skarby pradziejów