Mowa o Karczmie, lokalu słynącym ze świetnej domowej kuchni, wybornej pizzy i wielkiej gościnności. O sympatii, którą darzą to miejsce jego goście, świadczy tytuł Najlepszej Restauracji w Powiecie Kartuskim przyznany przez Czytelników “Tygodnika Kartuzy” w plebiscycie Smakosz 2013. Właścicielami kczewskiej Karczmy są Jolanta i Andrzej Fularczykowie.
- Inspiracją do tego, by stworzyć to miejsce, były opowieści rodziców i dziadków o tym, że w przedwojennych czasach karczma pełniła kilka funkcji - podkreśla Andrzej Fularczyk, właściciel obiektu. - Wtedy w karczmie można było dobrze zjeść, wypić, pobawić się, przenocować i kupić artykuły pierwszej potrzeby. To wszystko oferujemy w naszym lokalu.
W kompleksie kczewskiej Karczmy prócz Najlepszej Restauracji w Powiecie, znajduje się sala bankietowa z miejscami noclegowymi dla jej gości oraz sklep. Sala bankietowa działa już od 2002 roku, restaurację otwarto dwa lata później. Przez ponad dekadę miejsce zyskało tak wielu fanów, że dla ich wygody właściciele musieli stworzyć klimatyczną oranżerię. A w planach jest kolejna rozbudowa.
- W najśmielszych marzeniach nie przypuszczaliśmy, że Karczma będzie cieszyła się taką popularnością i zyska tylu klientów - mówią właściciele.
Największe uznanie klientów w bogatym menu Karczmy zyskała pizza a także kebab . Najpopularniejsze na świecie danie kuchni włoskiej w Kczewie przygotowywane jest według unikalnej receptury, którą stworzyli tutejsi szefowie kuchni. Klienci do wyboru mają aż 23 rodzaje pizzy, mogą skomponować również własną, z dobranych przez siebie składników.
Ogromnym powodzeniem wśród gości cieszą się również klasyczne dania obiadowe. Bogate w dania menu zachwyci najwybredniejszych smakoszy. Do wyboru mają kilka gatunków ryb, pyszne domowe zupy, pierogi oraz dania z drobiu i wieprzowiny. Co istotne, potrawy drobiowe przygotowywane są z mięsa, które pochodzi z ubojni prowadzonej przez właściciela Karczmy. Wśród dań wyróżniają się “przysmak szefa”, czyli pierś z kurczaka faszerowana serem i pieczarkami oraz “placek po cygańsku”.
Karczma to miejsce, które znakomicie nadaje się na rodzinny obiad. Specjalnie dla najmłodszych skomponowano dziecięce menu. Na polecane w nim przysmaki skusi się nawet największy niejadek.
- Największymi atutami naszej kuchni są wielkość i smak potraw - podkreśla Szymon Stenka, Najlepszy Kucharz Powiatu Kartuskiego, szef kuchni w Karczmie. - Klienci bardzo chwalą sobie naszą kuchnię. Ogromną wagę przywiązujemy do jakości naszych dań. Ona jest dla nas najważniejsza. Codziennie otrzymujemy dostawy świeżego mięsa pochodzącego z naszej ubojni i z niego przygotowujemy nasze dania. Mięso, które wykorzystujemy do kebabu, to również nasz wyrób.
Karczma słynie także ze wspaniałych deserów lodowych, ciast. Skosztujesz tam również pysznych soków ze świeżo wyciskanych owoców oraz shake’ów w kilku smakach oraz aromatycznej gorącej czekolady.
Karczma w Kczewie to miejsce wyjątkowe, tu zaznać można prawdziwej kaszubskiej gościnności. I to nie tylko w samej restauracji, lecz również podczas andrzejkowych zabaw, balów sylwestrowych i karnawałowych, które są organizowane w sali bankietowej. Jej wnętrze może pomieścić nawet dwieście osób. Przestronna, elegancka, a przy tym bardzo przytulna sala doskonale nadaje się na imprezy okolicznościowe, zwłaszcza na przyjęcie weselne. Za sprawą wspaniałych gospodarzy, miłej obsługi oraz wyśmienitego jadła jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu młodej pary i jej rodziców zyska niezapomnianą oprawę. O to, by wszystko w ten wymarzony przez zakochanych dzień przebiegało idealnie, dba osobiście właścicielka lokalu Jolanta Fularczyk.
- W Karczmie świętowałam swoje wesele sześć lat temu, było wspaniale- mówi pani Ewa, dawna klientka Karczmy. - Byliśmy bardzo zadowoleni z przemiłej obsługi i pysznego jedzenia. Gdy tylko goście szli tańczyć, na stole pojawiały się nowe potrawy. Właścicielka lokalu wspaniale wszystko zorganizowała, zaplanowała menu i potrafiła doradzić. Nie musieliśmy się o nic martwić. Gdybym miała zaproponować narzeczonym miejsce na wesele, bez wahania poleciłabym właśnie Karczmę.
Jakie marzenia mają teraz właściciele Najlepszej Restauracji w Powiecie Kartuskim?
- Chcielibyśmy, by nasi klienci nadal odwiedzali nas tak licznie i zawsze byli z nas zadowoleni - podkreślają Jolanta i Andrzej Fularczykowie.
**Karczma w Kczewie
Kczewo 80,
adres strony internetowej
tel. 601 619 758**
Precz z Zielonym Ładem! - protest rolników w Warszawie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?