Można było posmakować nalewki z porzeczek, czarnej porzeczki, wiśni, winogron. Była też słynna "Kartuzjanka", nalewka, która w ubiegłym roku zyskała sobie mnóstwo pozytywnych ocen oraz podniebienia smakoszy.
Festiwal Nalewki Kaszubskiej to powrót do dawnych "babcinych" receptur, przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Jak mówi Barbara Kąkol, dyrektor muzeum, nalewkarstwo staje się trendy, coraz więcej młodych osób odgrzebuje stare przepisy i często je modyfikując, przyrządza własne eliksiry.
- Nalewki od dawien dawna traktowane były jak lek na przeróżne dolegliwości i infekcje - mówi Barbara Kąkol. - Tym bardziej, że do ich wyrobu stosowano nie tylko owoce, ale też zioła.
Festiwal Nalewki Kaszubskiej 2016
Festiwal Nalewki Kaszubskiej przyciągnął do Muzeum Kaszubskiego w Kartuzach mnóstwo osób. Były atrakcje dla starszych, jak chociażby występ kabaretu Kuńda, jak również dla młodszych - teatrzyk kukiełkowy w wykonaniu pani Ireny Brzeskiej, znanej lokalnej rzeźbiarki. Drewniane kukiełki do teatrzyku, to też jej dzieło.
Wystąpiły też uzdolnione muzycznie dzieci z Zespołu Kształcenia i Wychowania w Dzierżążnie. Wyniki konkursu na najpyszniejszą nalewkę w piątkowym "Tygodniku Kartuzy", dodatku lokalnym "Dziennika Bałtyckiego".
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?