>> Smakosz 2015 - więcej o plebiscycie
Jakie są Pana doświadczenia związane z zawodem kucharza?
Ukończyłem Technikum Żywienia w Przodkowie oraz WSTiH w Gdańsku na kierunku gastronomia i dietetyka. Poprzednio pracowałem w Restauracji Złota Jesień w Kartuzach.
Jaka jest Pana specjalność w kuchni?
Specjalizuję się w kuchni kaszubskiej, a z racji obecnego miejsca pracy, zwłaszcza w gęsinie.
Jak podchodzi Pan do wpadek, takich jak na przykład pomylenie zamówienia czy przesolenie dania?
Oczywiście zdarzają się małe błędy, ale staram się wtedy zachować spokój i błąd jak najszybciej naprawić tak, aby konsument był zadowolony.
Jak ważny jest wygląd potraw? Jak zadbać o ten element?
Przy wydaniu potrawy przywiązuję bardzo dużo uwagi do jej wyglądu. Dania muszą być na najwyższym poziomie, dba o to szereg ludzi w kuchni. Ostateczna decyzja, czy danie jest odpowiednio przygotowane przed wydaniem go kelnerowi, zawsze należy jednak do kucharza. Większość ludzi jest wzrokowcami, więc jeżeli potrawa zostanie ładnie podana, bardziej zachęci to do jej skonsumowania, a przecież o to właśnie chodzi, aby delektować się i wyglądem i smakiem.
Poza pracą...
Po pracy lubię posłuchać muzyki i przy niej gotować dla przyjaciół. Moje zainteresowania nie odbiegają za bardzo od tego, co robię zawodowo. Łączę przyjemne z pożytecznym.
>> Kucharz Roku w Powiecie Kartuskim 2015 - dowiedz się, jak głosować i sprawdź aktualne wyniki
Strefa Biznesu: Rewolucyjne zmiany w wynagrodzeniach milionów Polaków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?