Mistrzowie Smaku 2018, czyli najpyszniejszy plebiscyt Dziennika Bałtyckiego trwa w najlepsze! W kategorii Kucharz Roku stanął do walki Oskar Olesiak, szef kuchni w Restauracji Pod Złotym Lwem w Pucku. O trudnych początkach w branży i artyzmie przy garnkach opowiedział nam sam kandydat.
Co sprawiło, że zakochałeś się w gotowaniu? Jak długo gotujesz?
Oskar Olesiak: Swoją przygodę z gotowaniem zacząłem jeszcze zanim wybrałem szkołę średnią o tym profilu. Można powiedzieć, że kuchennego bakcyla złapałem dzięki mojej mamie, która od lat pasjonowała się gastronomią. To właśnie Ona pokazała mi podstawowe techniki oraz przekazywała pomocne rady.
Pamiętasz swoje pierwsze danie?
OO: Podejrzewam, że był to klasyczny schabowy z ziemniakami. Było to na początku szkoły gimnazjalnej. Za bardzo daniem tego nazwać nie można, ponieważ spaliłem go totalnie, ale byłem zadowolony. W końcu zrobiłem go sam! (śmiech)
Młody kucharz w jednej z najpopularniejszych restauracji w Pucku. Łatwo chyba nie masz?
SPRAWDŹ KONIECZNIE:
OO: Nigdy nie sądziłem, że uda mi się dostać do takiej restauracji jak Pod Złotym Lwem. Początek nowej przygody, nowi ludzie, nowe doświadczenia – to bardzo mnie mobilizowało do ciężkiej pracy. Wszystko czego się tam nauczyłem staram się wykorzystywać każdego dnia, by goście byli zadowoleni. Praca w kuchni do najlżejszych może nie należy, lecz codzienne wysiłki całej ekipy zostają często nagradzane uśmiechem gości oraz pozytywnymi komentarzami na temat tego, co im podaje.
Zgadzasz się ze stwierdzeniem, że kucharz to taki trochę artysta? Masz swoje kuchenne triki?
OO: Zgadzam się. Wszystko co robisz w kuchni przekładasz na talerz niczym malarz farbę na płótno. Każdy kucharz ma inny styl i preferencje dlatego widzimy wiele książek kucharskich czy innych poradników, które przekazują tę "sztukę" dalej i dalej. Do tej pory nie nauczyłem się żadnych trików, jestem jeszcze młody, ale za to wiele przede mną.
Co najczęściej zamawiają goście Pod Złotym Lwem?
OO: Największą popularnością cieszy się udko kacze confit na kapuście czerwonej z kopytkami, lecz nie brakuje też chętnych na golonkę czy pstrąga saute. Ciężko wybrać z masy popularnych dań te najlepsze, każde z nich ma unikalny smak i styl.
W domu masz siłę, by jeszcze gotować?
OO: Oczywiście że mam! Jak już wspominałem, jestem jeszcze młodym kucharzem, więc każdy czas poświęcony na gotowanie nie jest czasem straconym tylko nauką, by stawać się coraz to lepszym i lepszym.
Oskar Olesiak, szef kuchni w Restauracji Pod Złotym Lwem w Pucku. Aby na niego zagłosować, wyślij SMS o treści: GDA.116 pod numer 72355 (koszt to 2,46 zł z VAT). Głosowanie trwa do 31 lipca do godz. 22.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?