Jest to trzeci etap tego konkursu, dwa z nich odbyły się we Francji i uczestniczyli w nich profesjonalni, doświadczeni mistrzowie kuchni. Obecna edycja skupia najmłodszych uczestników - uczniów ze Słowacji, Czech, Szwecji i Polski. Konkurs polega na przygotowaniu dwóch potraw z ryb i owoców morza. Pierwsze danie – główne, może być wykonane wyłącznie ze składników podanych w regulaminie konkursu oraz dwóch dodatkowych składników. Drugie danie, którego czas przygotowania nie może przekroczyć 30 minut, powinno odznaczać się prostotą wykonania, aby można było je wykonać w codziennym gotowaniu. Ważne, aby oba dania zawierały ten sam rodzaj ryb lub owoców morza. Uczestnicy konkursu muszą dodatkowo opowiedzieć o składniku głównym w języku angielskim i uzasadnić jego wybór.
Inicjatorem konkursu
jest Olivier Roellinger, światowej klasy restaurator. Reprezentantem ZSP w Somoninie jest Dawid Leik, uczeń II klasy Technikum Żywienia i usług gastronomicznych. Finaliści wszystkich edycji konkursu otrzymają specjalne zaproszenie na galę w Paryżu.
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?