"Ryby w kuchni regionalnej - to nowy kurs organizowany przez LGR Kaszuby. Dla 30 uczestników przewidziano bezpłatne zajęcia warsztatowe, podczas których przekazane zostaną wiedza oraz praktyczne umiejętności dotyczące m.in. zasad zdrowego odżywiania, gatunków ryb występujących w kaszubskich jeziorach i stawach, kuchni regionalnej opartej o potrawy tworzone na bazie ryb.
Tematyka kursu obejmuje przede wszystkim: zasady przyrządzania zakąsek zimnych i gorących, zup i drugich dań z ryb słodkowodnych i morskich, a także ogólne zasady przygotowywania ryb w tym filetowanie, patroszenie, ściąganie skóry.
Kurs składać się będzie z trzech ośmiogodzinnych spotkań w pracowni gastronomicznej. Uczestnicy podzieleni będą na trzy grupy. Pierwsze warsztaty odbędą się 22 i 23 listopada.
Uczestnikami Kursu mogą być mieszkańcy obszaru objętego LSROR LGR Kaszuby (gminy: Kartuzy, Chmielno, Przodkowo, Stężyca, Sierakowice, Somonino, Sulęczyno). Zgłoszenia przyjmowane są do 19 listopada.
Szczegółowe informacje uzyskać można na stronie lgrkaszuby.pl i pod nr tel. 58 684 35 80
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?