Podczas warsztatów zwracano też uwagę na sposoby odróżniania grzybów jadalnych od ich trujących sobowtórów. Dodatkowo przedstawiono walory smakowe, zapachowe oraz odżywcze poszczególnych gatunków.
Nie zabrakło też informacji o roli grzybów w przyrodzie i w życiu człowieka, co wzbudziło szczególne zainteresowanie uczniów.
Warsztaty zostały przeprowadzone przez mykologa Mirosława Wantoch-Rekowskiego oraz Lucynę Mollin, a zrealizowane w ramach działalności edukacyjnej Ośrodka Edukacji Ekologicznej w Szymbarku. Zajęcia sfinansowano ze środków Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Gdańsku.
Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?