Prosta, niedroga i bardzo zdrowa sałatka z pokrzywy. To idealna propozycja na wiosnę!
Po liście pokrzywy najlepiej sięgać wczesną wiosną, kiedy są delikatne i nie podrażniają przewodu pokarmowego. Na ich bazie można przygotować wiele dań i...
Jedz i chudnij! Szparagi są idealne dla osób na diecie. Jak działają?
Pierwsze w tym sezonie szparagi lądują już na naszych talerzach. Choć nadal nie jemy ich w Polsce na pęczki, to stają się u nas coraz bardziej popularne....
Szczaw ma wiele właściwości zdrowotnych. Kto nie powinien go spożywać?
Po szczaw sięgamy najczęściej robiąc tradycyjną zupę szczawiową – jest ona nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Liście szczawiu są bowiem dobrym źródłem witaminy...
Twoja trzustka Ci podziękuje. To jedz przy chorobach trzustki i wątroby
Czego nie wolno jeść przy chorej trzustce, a co jest dobre na jej regenerację? Przy stanach zapalnych tego narządu, a także pęcherzyka żółciowego i dróg...
Wiosenna sałatka z mniszka lekarskiego jest tania, smaczna i zdrowa. Wypróbuj przepis
Działa odmładzająco, oczyszczająco, przyspiesza trawienie i wspiera odchudzanie. Przygotuj tę smaczną i zdrową wiosenną sałatkę, a zamiast sałaty użyj liści...
Darmowy i naturalny sposób na ból i obrzęk stawów. Wypróbuj napar z podagrycznika
Cierpisz z powodu dny moczanowej, reumatyzmu lub nadciśnienia tętniczego? Wypróbuj napar z podagrycznika pospolitego. Choć często uważany jest za trudny do...
5-dniowa dieta jabłkowa to szybka kuracja wyszczuplająca. Ile się chudnie?
Dieta jabłkowa to krótka i łatwa kuracja, która wykorzystuje te tanie i powszechnie dostępne owoce. Polega na spożywaniu kilku sztuk jabłek dziennie i...
Przepisy na szparagi na każdą porę dnia. Sprawdź 15 pomysłów na dania ze szparagami
Co można zrobić ze szparagów na obiad, kolację czy śniadanie? To lekkie i zdrowe warzywo pysznie smakuje w wielu daniach. Sprawdź przepisy makaron ze zielonymi...
Ten leczniczy chwast rośnie właśnie na potęgę. Zamiast go tępić, wykorzystaj!
Jasnota purpurowa to babciny środek wykorzystywany przy bólach głowy i brzucha. Ten popularny chwast rosnący w całej Polsce wspomaga też pracę wątroby. Na bazie...
Tak najlepiej gotować szparagi. Sprawdź, na co są dobre
Szparagi to młode pędy szparaga lekarskiego. To młode wiosenne warzywo pojawia się na krótko i jest uwielbiane przez smakoszy. Warto docenić też właściwości...
Napar z ziarnopłonu wiosennego na wypadające włosy, bóle stawów i obrzęki
Ziarnopłon wiosenny to niedoceniany surowiec zielarski, którym kiedyś wspomagano leczenie gruźlicy, reumatyzmu oraz chorób górnych dróg oddechowych. Napar z...
Ten popularny chwast zastąpi zieleninę. Sprawdź przepisy z pokrzywą
Pokrzywa jest powszechnie rosnącym chwastem, a przy tym nielubianym z powodu działania parzącego skórę. To jednak najczęściej jedzona dzika roślina i skarbnica...
To możesz jeść na diecie lekkostrawnej. Poznaj przepisy na proste dania
Dieta lekkostrawna łagodzi dolegliwości gastryczne i oszczędza układ trawienia. Takie menu powinno być jednak nie tylko łatwe do strawienia, ale też odżywcze,...
Które owoce i warzywa są najzdrowsze? Wybieraj te z listy „Czystej Piętnastki”
Owoce i warzywa to podstawa zdrowej diety. Które najlepiej wybrać? Można skorzystać ze wskazówek organizacji ekologicznej EWG, która przedstawiła coroczną listę...
Biblijna „manna” świetnie działa na niestrawność, a rzadko po nią sięgamy
Kolendra to jedna z najstarszych uprawianych roślin! Pierwsze wzmianki o niej zostały znalezione zarówno w papirusach egipskich, jak i w Piśmie Świętym, w...
Odchudzanie koktajlami. Tyle kilogramów możesz stracić. Zobacz przepisy
Koktajle to skuteczna broń na nadwagę. Zmniejszą głód, przyspieszą oczyszczanie organizmu, dostarczą cenne składniki, a nawet zastąpią posiłek. W...
Woda owsiana na boczki. 7 korzyści z picia tego napoju. Jak zrobić wodę owsianą?
Woda owsiana to jedna z najprostszych rzeczy, jakie może sobie zaserwować, a jak wiemy – w prostocie jest siła. Picie tego napoju może nam pomóc w odchudzaniu,...
Kto nie powinien jeść ostrych potraw? Mogą wywoływać zgagę i podrażniać jelita
Wywodząca się z Meksyku ostra papryka od przeszło 8 tys. lat gości na naszych stołach. Znamy ją pod postacią pieprzu cayenne, papryki chili czy jalapeno oraz...
Napar ze stokrotek to babciny środek na nadciśnienie i zmiany skórne
Stokrotka pospolita to niedoceniany surowiec zielarski, który można wykorzystywać w przypadku wielu schorzeń. Jej ziele stosuje się u osób z nadciśnieniem...
5 powodów, dlaczego tak bardzo lubimy chrupiące jedzenie. Co nas pociąga w chrupaniu?
Przekąski, które chrupią, należą do naszych ulubionych. Chętnie sięgamy po chipsy, orzeszki, popcorn, marchewki czy jabłka. Niezależnie od tego, czy są to słone...
Biała kiełbasa nie tylko na Wielkanoc. Jak wybrać najlepszą?
Biała kiełbasa to tradycyjny element wielkanocnego stołu. Najczęściej jemy ją z żurkiem albo barszczem białym. Świetnie smakuje w połączeniu z ćwikłą, chrzanem...
Przygotuj się na Wigilię i zamroź przygotowane wcześniej potrawy. To się opłaci!
Mrożenie jedzenia to sposób, by trzymać je znacznie dłużej i w każdej chwili mieć pod ręką. Tak warto przygotować bardziej pracochłonne dania na Święta Bożego...
Popularne
Najnowsze firmy
Dodano 5 dni temu w kategorii Transport ciężarowy
Dodano tydzień temu w kategorii Biura rachunkowe
Dodano 2 tygodnie temu w kategorii Taxi
Dodano 3 tygodnie temu w kategorii Salon optyczny