Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
7 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kiełkujące warzywa to skarbnica witamin i innych cennych...
fot. tookapic/pixabay.com

Tym możesz się zatruć! Zobacz najbardziej niebezpieczne produkty. To one najczęściej powodują zatrucia pokarmowe, a także ich powikłania

Kiełki jako źródło zatruć pokarmowych

Kiełkujące warzywa to skarbnica witamin i innych cennych związków, ale produkt ten należy do najbardziej nietrwałych – właściwie powinno się spożywać je w ciągu 2-3 dni od otrzymania. Trudno zadbać o to, kupując ten produkt w sklepie. Dlatego zawartość opakowania należy dokładnie obejrzeć i zużyć w całości najlepiej tego samego dnia.

W razie wątpliwości kiełki warto poddać obróbce kulinarnej, np. dodając do dania przyrządzanego na patelni. A najbezpieczniej hodować je w odpowiednich warunkach w domu.

Zobacz również

Niedziele handlowe 2024: Co musisz wiedzieć o zakupach 28 kwietnia

NOWE
Niedziele handlowe 2024: Co musisz wiedzieć o zakupach 28 kwietnia

Dzień otwarty w Muzeum Żołnierzy Wyklętych w Ostrołęce. Bezpłatne zwiedzanie

NOWE
Dzień otwarty w Muzeum Żołnierzy Wyklętych w Ostrołęce. Bezpłatne zwiedzanie

Polecamy

Majowy event Apple już niedługo. Kiedy się odbędzie i co zostanie pokazane?

Majowy event Apple już niedługo. Kiedy się odbędzie i co zostanie pokazane?

Paryż przygotowuje 26 stref kibica na igrzyska olimpijskie

Paryż przygotowuje 26 stref kibica na igrzyska olimpijskie

Posłuchaj eksperta i jedz śniadanie o tej porze, aby schudnąć i dobrze się czuć

Posłuchaj eksperta i jedz śniadanie o tej porze, aby schudnąć i dobrze się czuć