MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Listeria monocytogenes jest bakterią, która występuje...
fot. pixabay.com

Zagrożenia w żywności. Jakie bakterie mogą występować w popularnych produktach spożywczych?

Listeria monocytogenes (listerioza)

Listeria monocytogenes jest bakterią, która występuje powszechnie w środowisku naturalnym. Może ona bytować w surowych warzywach i owocach, niepasteryzowanych produktach mlecznych, w mięsie (zarówno surowym, jak i gotowanym) oraz w surowych rybach. Zakażenie listerią monocytogenes skutkuje listeriozą – chorobą, która może pojawić się nawet trzy miesiące po spożyciu skażonej żywności. Objawia się ona: wymiotami, biegunką i nieznacznie podwyższoną temperaturą ciała. Niekiedy listeriozie może towarzyszyć zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych. Dodatkowo w przypadku zakażenia u dzieci może wystąpić posocznica (sepsa), która jest stanem bezpośrednio zagrażającym życiu. Leczenie listeriozy polega na przyjmowaniu antybiotyków.

Zobacz również

Pędzili w zabudowanym ponad 100 km/h. Kierowcy stracili uprawnienia

Pędzili w zabudowanym ponad 100 km/h. Kierowcy stracili uprawnienia

Ochrona Przyrody w Nadleśnictwie Brzeg.  Działania ochronne wobec ptaków.
Materiał informacyjny

Ochrona Przyrody w Nadleśnictwie Brzeg. Działania ochronne wobec ptaków.

Polecamy

Nie zawsze 10%! Ile zostawiać napiwku? Taką kwotą wymienia ekspertka od etykiety

Nie zawsze 10%! Ile zostawiać napiwku? Taką kwotą wymienia ekspertka od etykiety

Maturzyści na rynku pracy z długami. Mają do spłacenia 4,6 mln zł!

Maturzyści na rynku pracy z długami. Mają do spłacenia 4,6 mln zł!

Lasy pełne małych saren i jeleni. Młode lepiej omijać!

Lasy pełne małych saren i jeleni. Młode lepiej omijać!