Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica) dostarcza jadalnych...
fot. ~UserGI15632523/Getty Images

Wiosenne chwasty na talerzu. Te dzikie rośliny są smaczne i zdrowe, możesz jeść je nawet na surowo, żeby uzupełnić poziom witamin

Jadalne chwasty na wiosnę. Pokrzywa zwyczajna

Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica) dostarcza jadalnych listków, ale tylko z górnych pędów rośliny, bo starsze mają metaliczny posmak i ostre kryształy krzemionki. Bardzo młode okazy są jednak jadalne w całości. Zbiór należy przeprowadzić przed kwitnieniem w rękawiczkach ochronnych, gdyż pokrzywa posiada parzące włoski. Przed jedzeniem trzeba je usunąć poprzez dokładne umycie albo zblanszowanie i szybkie schłodzenie w lodowatej wodzie. Warto dodawać je do sałatek, twarożków, pesto i innych sosów, a także zup.

Zobacz również

Nastolatka chciała sprzedać meble przez internet, ale straciła 10 tys. zł

NOWE
Nastolatka chciała sprzedać meble przez internet, ale straciła 10 tys. zł

Wiosenna moda na kieleckich bazarach. Królują wzory i kolory [ZDJĘCIA]

Wiosenna moda na kieleckich bazarach. Królują wzory i kolory [ZDJĘCIA]

Polecamy

Dzięki open source gospodarkę UE zasila nawet 400 mld zł

Dzięki open source gospodarkę UE zasila nawet 400 mld zł

Liczba lekcji religii zostanie ograniczona? Minister edukacji zapowiada

Liczba lekcji religii zostanie ograniczona? Minister edukacji zapowiada

Akcja policji w całej Polsce. Kierowcy dostaną ostrzeżenia

Akcja policji w całej Polsce. Kierowcy dostaną ostrzeżenia