Warsztaty kulinarne w ZSP w Przodkowie prowadzili Krzysztof Szulborski oraz Andrzej Ławniczak. W zajęciach uczniowie z klas pierwszych, drugich i trzecich z technikum żywienia.
Jak wyjaśnił Krzysztof Szulborski, ze wszystkich mięs, w polskiej kuchni najczęściej wybiera się wieprzowinę.
Organizatorami warsztatów była Lokalna Grupa Rybacka Kaszuby wraz z gdyńskim oddziałem Agencji Rynku Rolnego.
Uczestnicy warsztatów, pod okiem mistrza Pana Andrzeja Ławniczaka, przygotowali: lizaki kaszubskie z polędwiczek wieprzowych z sosem żurawinowym, zupę „parzybrodę”, roladki ze schabu, faszerowane pieczarkami w sosie własnym.
Warsztaty pokazały młodzieży, jak różnorodne i atrakcyjne dania można przyrządzać z wykorzystaniem mięsa wieprzowego. Uczniowie ZSP w Przodkowie zainspirowani przez kucharzy, są gotowi na nowe wyzwania kulinarne.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?