Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Warsztaty kuchni regionalnej w Winnym Gronie. W przepisie najważniejszy jest... produkt

Maja Czech
Maja Czech
24.05.2023 gdansk.   restauracja winne grono.  pierwsza w polsce restauracja z certyfikatem panstwowego instytutu zootechniki.  warsztaty gastronomiczne "poznaj smak produktu rodzimego".
fot. karolina misztal / polska press/dziennik baltycki
24.05.2023 gdansk. restauracja winne grono. pierwsza w polsce restauracja z certyfikatem panstwowego instytutu zootechniki. warsztaty gastronomiczne "poznaj smak produktu rodzimego". fot. karolina misztal / polska press/dziennik baltycki Karolina Misztal
W środowy poranek odwiedziliśmy gdańską restaurację Winne Grono. To właśnie tam znajduje się prawdziwa świątynia autentycznej kuchni regionu. W wyniku połączenia sił kilku instytucji, w tej właśnie restauracji doszło do wyjątkowej, międzypokoleniowej wymiany wiedzy i umiejętności podczas warsztatów gastronomicznych. Zarówno młodsi jak i starsi wiedzą już, że skarbem regionu są rasy rodzime.

Poznaj smak produktu rodzimego

Właśnie tak zostały zatytułowane warsztaty gastronomiczne zorganizowane w Winnym Gronie - pierwszej w Polsce restauracji z certyfikatem "rasa rodzima". I dokładnie tego "smaku produktu rodzimego" dotyczyło całe spotkanie. Na miejscu pojawili się uczniowie Powiatowego Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Pucku, którzy planują swoje życie zawodowe powiązać z gastronomią, a także członkinie Koła Gospodyń Wiejskich z Sierakowic oraz w Skowarczu.

Taki dobór uczestników wcale nie był przypadkowy. To zarówno przedstawiciele młodego jak i starszego pokolenia. Jak mówi właściciel restauracji Arkadiusz Onasch, jedni wciąż jeszcze mają szansę poznać i docenić smak rodzimych gatunków, a drudzy pamiętają go z czasów młodości.

24.05.2023 gdansk.   restauracja winne grono.  pierwsza w polsce restauracja z certyfikatem panstwowego instytutu zootechniki.  warsztaty gastronomiczne
24.05.2023 gdansk. restauracja winne grono. pierwsza w polsce restauracja z certyfikatem panstwowego instytutu zootechniki. warsztaty gastronomiczne "poznaj smak produktu rodzimego".
fot. karolina misztal / polska press/dziennik baltycki Karolina Misztal

Produkt to skarb regionu

Jak dowiadujemy się na spotkaniu, regionalne przepisy nie gwarantują uzyskania oryginalnego smaku danej potrawy. Chodzi o produkt - musi być jakościowy i mający korzenie w regionie. Szczególną uwagę przykłada się tu do mięs. Nie wystarczy, żeby było najlepszej jakości. Liczy się również rasa.

Rasa także może być regionalna (jak chociażby gęś kartuska). To m.in. hodowlą i ochroną ras regionalnych zajmuje się Instytut Zootechniki, którego przedstawiciel był obecny na warsztatach i podzielił się z nami swoją wiedzą.

24.05.2023 gdansk.   restauracja winne grono.  pierwsza w polsce restauracja z certyfikatem panstwowego instytutu zootechniki.  warsztaty gastronomiczne
24.05.2023 gdansk. restauracja winne grono. pierwsza w polsce restauracja z certyfikatem panstwowego instytutu zootechniki. warsztaty gastronomiczne "poznaj smak produktu rodzimego".
fot. karolina misztal / polska press/dziennik baltycki Karolina Misztal

- Jednym z naszych głównych zadań jest ochrona i zabezpieczenie ras rodzimych, co nie jest łatwym zadaniem. To są rasy, które hoduje się ekstensywnie, czyli na przykład rok zamiast 3-4 miesięcy - mówi koordynator Instytutu Zootechniki, Piotr Moskała - z puntu widzenia przedsiębiorcy, nie jest to zbyt opłacalne. Natomiast smak takiego produktu jest nie do podrobienia.

24.05.2023 gdansk.   restauracja winne grono.  pierwsza w polsce restauracja z certyfikatem panstwowego instytutu zootechniki.  warsztaty gastronomiczne
24.05.2023 gdansk. restauracja winne grono. pierwsza w polsce restauracja z certyfikatem panstwowego instytutu zootechniki. warsztaty gastronomiczne "poznaj smak produktu rodzimego".
fot. karolina misztal / polska press/dziennik baltycki Karolina Misztal

Co ciekawe, Instytut jest w procesie wdrażania certyfikacji produktów regionalnych. O certyfikat "Rasa Rodzima" będą mogli ubiegać się zarówno hodowcy, przetwórcy jak i lokale gastronomiczne. Gość, widząc, że dany lokal otrzymał taki certyfikat, może być pewien, że skosztuje w nim wyjątkowych dań przyrządzone z najwyższej jakości składników, a co najważniejsze - składników z regionu.

Kaszubskie śniadanie w Winnym Gronie

Zanim mistrz kulinarny Piotr Lenart przeszedł do szkolenia, wszyscy uczestnicy mieli szansę skosztować regionalnych przetworów i mięs przygotowanych na miejscu, a do tego omlet z kaszubskich jajek. A na deser doskonałe ciasta przygotowane przez członkinie Kół Gospodyń Wiejskich, które tego dnia prezentowały się wyjątkowo wiosennie.

24.05.2023 gdansk.   restauracja winne grono.  pierwsza w polsce restauracja z certyfikatem panstwowego instytutu zootechniki.  warsztaty gastronomiczne
24.05.2023 gdansk. restauracja winne grono. pierwsza w polsce restauracja z certyfikatem panstwowego instytutu zootechniki. warsztaty gastronomiczne "poznaj smak produktu rodzimego".
fot. karolina misztal / polska press/dziennik baltycki Karolina Misztal

Pełni energii uczestnicy warsztatów zabrali się do obierania i krojenia warzyw na tradycyjny kapuśniak.

Każdy, kto chce dowiedzieć się, jak naprawdę smakują Kaszuby, powinien odwiedzić Winne Grono - pierwszą w Polsce restaurację posiadającą certyfikat "Rasy Rodzime" Instytutu Zoologicznego.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Warsztaty kuchni regionalnej w Winnym Gronie. W przepisie najważniejszy jest... produkt - Dziennik Bałtycki

Wróć na kartuzy.naszemiasto.pl Nasze Miasto