W Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Przodkowie przeprowadzono akcję pod hasłem „Jemy smacznie i zdrowo”. Celem przedsięwzięcia było promowanie prawidłowych nawyków żywieniowych wśród młodzieży oraz poszerzenie świadomości zdrowego żywienia. Młodzież mogła kosztować potraw, których bazowymi składnikami były warzywa i owoce - alternatywa dla słodyczy i fast fodów. Inicjatywa cieszyła się bardzo dużym zainteresowaniem i entuzjazmem wśród młodzieży.
Akcję "Jemy smacznie i zdrowo" w ZSP Przodkowo zorganizowali uczniowie klas pierwszych i trzecich technikum w zawodzie technik żywienia oraz klas pierwszych w zawodzie technik-rolnik, którzy przynieśli własne produkty, z których przygotowano dania. Za reklamę i promocję wydarzenia odpowiedzialność wzięli uczniowie klasy II TI. Młodzieżą opiekowali się Stanisława Cyra, Dorota Kamińska i Anna Wydrowska.
Uczniowie po degustacji wypełniali krótką ankietę. Wynika z niej, że młodzież w większości jest świadoma wpływu spożywanego pokarmu na ich zdrowie (tak odpowiedziało 79,6% badanych). Ponadto uczniowie wyrazili zainteresowanie wprowadzeniem owoców oraz nabiału do szkolnego sklepiku (za tym pomysłem opowiedziało się 71,4% badanych). Akcja "Jemy smacznie i zdrowo" nawiązywała do obchodzonego w dniu 24 października Światowego Dnia Walki z Otyłością.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?