Do rozsmakowania się w nowoczesnych i zaskakujących w swym połączeniu potrawach, ale także tych przygotowywanych tradycyjnymi metodami, które przywołują smaki dzieciństwa i kojarzone są z kuchnią domową, zaprosiło nas 12 restauracji.
Motywem przewodnim tegorocznego konkursu było przyrządzenie potraw z wykorzystaniem grzybów leśnych oraz śliwek.
12 dań głównych oraz 10 deserów ocenionych zostało przez Komisję konkursową oraz Gości Festiwalu. Zarówno jedni, jak i drudzy, w swoich ocenach pod uwagę wzięli kompozycję smaków, a także estetykę podania. Jak się okazało, również i w tym roku szefowie kuchni nie zawiedli. Wykazali się kreatywnością i wyobraźnią, a więc cechami dobrego szefa kuchni.
We wszystkich urnach znajdowało się łącznie 266 Paszportów, z czego:
- Paszporty ważne: 226
- Paszporty nieważne (brak wymaganej liczby pieczątek w obu kategoriach, brak danych osobowych, brak podpisu): 40
- Paszporty ważne w kategorii Danie główne: 218
- Paszporty ważne w kategorii Deser: 156
VII Uniejowski Festiwal Smaków. Konkurs na „Lilię Smakosza 2020” rozstrzygnięty
W ocenie Komisji konkursowej w kategorii Danie Główne nagrodzone zostały następujące restauracje:
I miejsce – ApartHotel Uniejów, Aqua Restaurant za danie: „Polędwiczka wieprzowa pieczona w runie leśnym” – 19 pkt.
II miejsce – LOKAL za danie: „Chrupiąca kurka” – 14 pkt.
III miejsce – Zagroda Młynarska za danie: „ Las na talerzu” – 13 pkt.
W ocenie Komisji konkursowej w kategorii Deser nagrodzone zostały następujące restauracje:
I miejsce – ApartHotel Uniejów, Aqua Restaurant za deser: „ Tarta śliwkowa z wanilią” – 23 pkt.
II miejsce – Pizzeria Pico Bello za deser: „Uniejowskie śliwki” – 18 pkt.
III miejsce – LOKAL za deser: „Jak śliwka w wafel!” – 13 pkt.
W ocenie Gości w kategorii Danie Główne nagrodzone zostały następujące restauracje:
I miejsce – ApartHotel Uniejów, Aqua Restaurant za danie: „Polędwiczka wieprzowa pieczona w runie leśnym” – 93 głosy
II miejsce – Hotel Uniejów**** ecoActive&Spa, Restauracja LaRegina za danie: „Policzki wieprzowe w medalowym Pilsie” – 71 głosów
III miejsce – Restauracja Zorbas za danie: „Sakiewki na sianie” – 69 głosów
W ocenie Gości w kategorii Deser nagrodzone zostały następujące restauracje:
I miejsce – ApartHotel Uniejów, Aqua Restaurant za deser: „ Tarta śliwkowa z wanilią” – 77 głosów
II miejsce – Hotel Uniejów**** ecoActive&Spa, Restauracja LaRegina za deser: „Pralina śliwkowa” – 71 głosów
III miejsce – LOKAL za deser: „Jak śliwka w wafel!” – 44 głosy
Źródło: UM Uniejów
Zakaz krzyży w warszawskim urzędzie. Trzaskowski wydał rozporządzenie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?