Drużyny przygotowywały potrawy kociewskie: kociewskie danie jednogarnkowe tzw. ajntopf, kotlet ziemniaczany z sosem kurkowym, niebiański napój oraz jagłę z sosem jagodowo-konopnym.
Jak czytamy na profilu społecznościowym ZKP, do gotowania dania jednogarnkowego zabrał się nawet prezes ZKP, Jan Wyrowiński, przy wsparciu utalentowanych Kociewianek.
Oddział ZKP w Kartuzach reprezentowały panie: Elwira Formela, Kornelia Kożyczkowska i Jolanta Czerwińska.
Jury po trudnych i burzliwych obradach przyznało nagrody
Tytuł Arcymistrza Kulinarnego ZKP 2021 otrzymał oddział w Kartuzach. Tytuł Mistrza Kulinarnego ZKP (II miejsce), przyznano oddziałowi z Łubiany, a tytuł Wicemistrza Kulinarnego ZKP (III miejsce) zyskał oddział z Kolbud.
- Panowała fantastyczna, pełna radości atmosfera - opowiada Jolanta Czerwińska. - Poznałyśmy przepisy kulinarne Kociewia i wspaniałych Kociewiaków. Jesteśmy dumne, że reprezentując nasz kartuski oddział, wygrałyśmy. Nasze potrawy, zdaniem komisji, okazały się najsmaczniejsze.
Jak dodaje pani Jolanta, zwycięstwo niesie za sobą organizację kolejnej Bitwy Kulinarnej u siebie. Tym samym VIII Regionalna Bitwa Kulinarna o tytuł Arcymistrza Kulinarnego ZKP odbędzie się w Kartuzach.
W czasie imprezy uhonorowano również Edmunda Zielińskiego, rzeźbiarza obchodzącego 60-lecie pracy artystycznej.
- Dziękujemy za gościnę i gratulujemy tak wspaniałej organizacji zblewskiemu oddziałowi ZKP na czele z jego prezesem, Tomaszem Damaszkiem, a także wszystkim partnerom imprezy - dodaje Jolanta Czerwińska.
Nie tylko o niedźwiedziach, które mieszkały w minizoo w Lesznie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?