Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Te wielkanocne przepisy polecają kulinarne blogerki. Będzie smacznie i oryginalnie

Danuta Strzelecka
Danuta Strzelecka
Kliknij zdjęcie, by przejrzeć wielkanocne przepisy kulinarnych blogerek
Kliknij zdjęcie, by przejrzeć wielkanocne przepisy kulinarnych blogerek
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Jeśli jeszcze nie zdecydowaliście, co podacie na wielkanocne śniadanie, podwieczorek czy obiad - skorzystajcie ze sprawdzonych przepisów kulinarnych blogerek. Wielkanocne przepisy znajdziecie w naszej Galerii.

Wielkanocne przepisy

Celebrowanie wspólnie spędzonych chwil z rodziną i przyjaciółmi przy suto zastawionym stole to nieodzowny element wszystkich, polskich świąt. Jak sprawić, by nasi goście zachwycili się smakiem serwowanych potraw? Może podczas wielkanocnych spotkań warto postawić zarówno tradycyjne potrawy, jak i małe wariacje - jajka faszerowane, gofry serowe, żurek z chlebem, ciasto z mascarpone, babka cytrynowopomarańczowa, kaczka pieczona. Zobaczcie przepisy, które proponują kulinarne blogerki: Dominika Malewicz, @skandynawski.domek, Markéta Pavleje, @kitchenettehome, Elena-Greta Apostol, @demancare.

Co na wielkanocny stół serwują kucharze?

- Według mnie na wielkanocnym stole dobrze łączyć tradycję z nowoczesnością, bo dania, które zaserwujemy powinny nam przede wszystkich smakować i podkreślać odświętny charakter spotkania. Jako osoba urodzona i wychowana na Roztoczu jestem miłośnikiem regionalnych produktów, na których wychowałem się, dlatego tradycyjne, świąteczne dania często podkręcam produktami z moich okolic - mówi Marcin Sikora kucharz, ekspert kulinarny Winiarnia Zamojska.
- Biały barszcz polecam podać z jajkiem i pokruszonym roztoczańskim twarogiem - dodaje kucharz. - Twaróg roztoczański to inaczej biały ser wymieszany z solą, suszonym ziołami i przyprawami. Możemy zrobić go samodzielnie. Ten do białego barszczu najlepiej przygotować tydzień wcześniej, zawinąć w gazę lub pergamin i pozostawić do wysuszenia. Na główne danie do pieczonej kaczki, czy schabu polecam zaś buraczki karmelizowane w słodkim winie z wiśni. Tak przygotowane buraki możemy również wykorzystać do sałatki z jajkiem, gorgonzolą i kalafiorem ramonesco, która świetnie smakuje zarówno solo, jak i w towarzystwie mięs oraz ryb podawanych zarówno na zimno jak i na gorąco. Na moim wielkanocnym stole nie może zabraknąć również mazurka z kajmakiem i czekoladowej babki.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Te wielkanocne przepisy polecają kulinarne blogerki. Będzie smacznie i oryginalnie - Dziennik Bałtycki

Wróć na kartuzy.naszemiasto.pl Nasze Miasto