MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Tradycyjna świąteczna zupa powinna być przygotowana z...
fot. olbann/123RF

Święta na diecie? Poznaj proste przepisy, które pozwolą uniknąć objawów niestrawności, w tym bólu brzucha, zgagi i uporczywych wzdęć

Barszcz czerwony

Tradycyjna świąteczna zupa powinna być przygotowana z zakwasu buraczanego, jednak równie smaczny będzie barszcz przygotowany z gotowanych buraków. W święta warto postawić na klarowną i niezabielaną zupę.

Buraki czerwone są źródłem betaniny, czyli związku działającego odtruwająco i oczyszczająco, co korzystnie wpływa na pracę wątroby i poprawia trawienie. Tradycyjny barszcz można przygotować na warzywnym wywarze, bez dodatku mięsa. Warto również zrezygnować z podawania drożdżowych pasztecików, na rzecz uszek z cienkiego ciasta pierogowego.

Klarowny barszcz bez dodatków w porcji 250 ml ma ok. 25 kcal, natomiast z dodatkiem 3 uszek już ok. 150 kcal.

Składniki: 2 litry bulionu warzywnego, 0,5 kg buraków, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki soku z cytryny, 7 suszonych grzybów, majeranek, pieprz, odrobina cukru i soli do smaku.

Przygotowanie: surowe buraki należy pokroić w kostkę i dodać do gotującego się bulionu, razem z łyżką soku z cytryny i wcześniej namoczonymi grzybami. Całość trzeba gotować ok. 1 h.

Barszcz należy przecedzić przez sito i przyprawić.

Zobacz również

Dzielnicowy zatrzymał złodzieja w czasie wolnym od służby

NOWE
Dzielnicowy zatrzymał złodzieja w czasie wolnym od służby

W Opolu trzech nowych diakonów zostało wyświęconych na kapłanów

W Opolu trzech nowych diakonów zostało wyświęconych na kapłanów

Polecamy

Masz takie objawy? Po nich rozpoznasz, że w organizmie rozwija się rak

Masz takie objawy? Po nich rozpoznasz, że w organizmie rozwija się rak

Wypadek na Trasie Kaszubskiej. Motocyklista przewrócił się na łuku drogi ekspresowej

Wypadek na Trasie Kaszubskiej. Motocyklista przewrócił się na łuku drogi ekspresowej

Kroję botwinkę, wkładam do słoików i robię prostą zalewę. Na zimę będzie idealna

Kroję botwinkę, wkładam do słoików i robię prostą zalewę. Na zimę będzie idealna