- Ekipę tworzyli uczniowie wraz z nauczycielką Lucyną Grablowską - mówi dyrektor Kazimierz Klas, który towarzyszył reprezentantom szkoły podczas finału konkursu w Warszawie. - Mieli tremę, ale był to stres budujący. Aby dostać się do finałów, musieli wysłać wcześniej do komisji konkursowej propozycje swojego obiadu. Zostali wybrani jako jedna z dziesięciu szkół z całej Polski.
Jury, w osobach Marka Zagórskiego, prezesa Europejskiego Funduszu Rozwoju Wsi Polskiej, oraz kulinarnych ekspertów, oceniło jakość przepisów i przede wszystkim, na ile regionalne są składniki. Danie przygotowane przez uczniów III klasy z Przodkowa zdobyło najwięcej punktów.
- Uczniowie otrzymali w nagrodę sprzęt AGD, szkoła - zestaw garnków - dodaje Kazimierz Klas. - Zwycięzcy pojadą na staż do wybranego szefa kuchni w Polsce, a w czwartek zaprezentują swoje danie w programie "Kawa czy herbata?". A przede wszystkim wkrótce przygotują taki obiad dla pani prezydentowej i jej gości.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?