Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
1 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Gęś pomorska pieczona...
fot. 123rf

Poznaj regionalne przysmaki z Pomorza. Oto dania, których warto spróbować

Gęś pomorska pieczona

Gęś pieczona w całości. Z zewnątrz przyrumieniona skórka, w środku widoczne kawałki jabłek. Smak: aromat owocowo-mięsny.

Hodowla gęsi na Pomorzu zwłaszcza lokalnych ras: pomorskiej czy kartuskiej, zarówno w gospodarstwach chłopskich, jak i w majątkach ziemskich, była niegdyś bardzo rozpowszechniona. Gęsi były łatwe w hodowli i wszechstronnie użytkowane: dostarczały mięsa, smalcu, puchu i pierza. Gęsinę spożywano na wiele sposobów, zarówno w potrawach codziennych, jak i odświętnych. Tradycja przyrządzania gęsiny utrzymuje się nadal wśród mieszkańców Kaszub.

Zobacz również

Wszołek po kompromitującej porażce: Pokazaliśmy charakter, daliśmy z siebie wszystko

Wszołek po kompromitującej porażce: Pokazaliśmy charakter, daliśmy z siebie wszystko

Damian Jeszke po meczu Enea Abramczyk Astoria Bydgoszcz - GKS Tychy. Zobacz wideo!

TYLKO U NAS
Damian Jeszke po meczu Enea Abramczyk Astoria Bydgoszcz - GKS Tychy. Zobacz wideo!

Polecamy

Zmiany dla kierowców. Trzeba będzie zdać egzamin

Zmiany dla kierowców. Trzeba będzie zdać egzamin

Wysoka przegrana Cartusii 1923. Noteć Czarnków pokonała niebiesko-biało-czarnych 4:0

Wysoka przegrana Cartusii 1923. Noteć Czarnków pokonała niebiesko-biało-czarnych 4:0

Gotujesz tak ryż albo kaszę? Jak najszybciej przestań! Trujesz siebie i swoją rodzinę

Gotujesz tak ryż albo kaszę? Jak najszybciej przestań! Trujesz siebie i swoją rodzinę