MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 5
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Okazuje się, że wnętrzności nie tylko można smacznie...
fot. 123rf

Podroby w kuchni. Czy warto je jeść? Jakie witaminy i mikroelementy zawierają? Przykłady przepisów

Podroby - czy warto je jeść?

Okazuje się, że wnętrzności nie tylko można smacznie przyrządzić, ale też mogą mieć korzystny wpływ na nasze zdrowie!

Wątroba jest jednym z najpopularniejszych podrobów. Zawiera w sobie między innymi witaminę B12, witaminę A czy żelazo oraz cynk. Serca z kolei zawierają koenzym Q10, który jest silnym przeciwutleniaczem. Języki są bogate w tłuszcz oraz zawierają sporo minerałów. Mózgi również mają wysoką zawartość tłuszczu, zawierają też przeciwutleniacze i selen. Nerki są dobre na... nerki oraz działają przeciwzapalnie. Żołądki są świetnym źródłem białka, zawierają też między innymi cynk, miedź, potas, żelazo, selen, witaminy B1 i B2 oraz niacynę. Natomiast flaczki zawierają w sobie selen, białko, żelazo i witaminę B.

Zobacz również

Tragiczny wypadek autobusu MPK. Jest ruch prokuratury

Tragiczny wypadek autobusu MPK. Jest ruch prokuratury

Górnik zawiódł kibiców. Remis z Puszczą po dramatycznym meczu

Górnik zawiódł kibiców. Remis z Puszczą po dramatycznym meczu

Polecamy

Pęka ci głowa? Możesz chorować na dolegliwość, która dotyka 4 na 10 Polaków

Pęka ci głowa? Możesz chorować na dolegliwość, która dotyka 4 na 10 Polaków

Najlepszy tort truskawkowy. Idealny na rodzinne spotkania

HIT DNIA
Najlepszy tort truskawkowy. Idealny na rodzinne spotkania

Od owoców puchną ci usta? Sprawdź, czy to nie jest ten specyficzny rodzaj alergii

Od owoców puchną ci usta? Sprawdź, czy to nie jest ten specyficzny rodzaj alergii