Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 5
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
W 2018 r. minęło 25 lat odkąd kapela rodzinna Bas występuje...

Plebiscyt Osobowość Roku 2018 - oto liderzy poszczególnych kategorii

Samorządność i społeczność lokalna - Teresa i Henryk Klas

W 2018 r. minęło 25 lat odkąd kapela rodzinna Bas występuje na scenie. Tworzą ją trzy pokolenia: Teresa i Henryk Klasowie - rodzice, córka Lucyna Czaja, synowie Leszek, Piotr i Łukasz oraz wnuki: Paweł i Małgosia Czaja, Igor i Wiktor Klasa (synowie Leszka). Zespół rodzinny Bas znany jest ze skocznej, rytmicznej muzyki i śpiewu nie tylko na Kaszubach. Rodzinna kapela promowała również nasz region poza granicami kraju, będąc gorąco oklaskiwana za profesjonalne wykonania i rodzinną, przyjazną aurę, którą fantastycznie dzielą się z publicznością. 23 lutego ub. roku w Ratuszu Staromiejskim w Gdańsku odbyła się uroczystość wręczenia nagród „Skra Ormuzdowa”, przyznawanych przez Kolegium Redakcyjne miesięcznika POMERANIA. Jednym z laureatów została właśnie kapela Bas. Wyróżnienie zostało przyznane za rodzinne przekazywanie muzycznych tradycji i dzielenie się muzyką z innymi, a także za kultywowanie tradycji kultury kaszubskiej w kraju i za granicą.

Zobacz również

Po ponad 20 latach związany z historią Wielkopolski czołg powrócił do „domu”!

Po ponad 20 latach związany z historią Wielkopolski czołg powrócił do „domu”!

Policyjny pościg w Szczecinie. Samochód nie zatrzymał się do kontroli

Policyjny pościg w Szczecinie. Samochód nie zatrzymał się do kontroli

Polecamy

Sukienki ciążowe na wesele na sezon 2024/25. Zobacz, jaką wybrała Sandra Kubicka

Sukienki ciążowe na wesele na sezon 2024/25. Zobacz, jaką wybrała Sandra Kubicka

Ciasto jogurtowe z rabarbarem. Zrobisz je bez miksera i w ekspresowym tempie

Ciasto jogurtowe z rabarbarem. Zrobisz je bez miksera i w ekspresowym tempie

Najsmaczniejsze szparagi z patelni. Z tym przepisem każdy sobie poradzi

Najsmaczniejsze szparagi z patelni. Z tym przepisem każdy sobie poradzi