Pieczywo spożywane jest codziennie przez znakomitą większość Polaków. Choćby z tego powodu warto poświęcić mu uwagę i wybrać takie, które od-znacza się najwyższą jakością, a przy tym wymarzonym smakiem. Czytelnicy "Dziennika Bałtyckiego" szczególnie polecają produkty piekarni należącej do Gminnej Spółdzielni Samopomoc Chłopska w Żukowie - właśnie ona zwyciężyła w Plebiscycie Smakosz 2013 i zdobyła tytuł Najlepszej Piekarni w Powiecie Kartuskim.
- Zgodnie z naszą dewizą, proponujemy klientom produkty smaczne i zdrowe - mówi Bogusław Galiński, który od 2000r. jest kierownikiem piekarni. - Nasze pieczywo produkujemy według dawnych, sprawdzonych receptur i tradycyjnymi metodami, na zakwasie otrzymywanym naturalnie w pięciu fazach, wyrabianym od 24 do 72 godzin.
Wybór produktów z żukowskiej piekarni jest przeogromny. Powstaje tu około 20 rodzajów pieczywa drobnego, od bułek pszennych, wieloziarnistych, z cebulą czy grahamek, przez różnej wielkości rogale czy bagietki, po włoską ciabattę czy bułki do hot - dogów i hamburgerów. Miłośnicy słodkości zachwycają się wyrobami ciastkarskimi jak drożdżówki czy pączki, oraz ciastami pieczonymi, z popularnymi na święta struclą makową, jabłecznikiem, sernikiem i piernikiem. Największe bogactwo różnorodności znaleźć można jednak w ofercie chleba - piekarnia proponuje aż około 40 gatunków.
- Tak szeroki asortyment wymaga od naszej trzydziestoosobowej załogi pracy na trzy zmiany przez sześć dni w tygodniu, ale chcemy wpisywać się w oczekiwania klientów - podkreśla kierownik piekarni. - Kiedyś były po trzy gatunki chleba i bułek, teraz wymagania konsumentów są bardziej zróżnicowane. Każdy klient ma inny gust, niektórzy są przywiązani do jednego gatunku, inni często szukają czegoś innego, nowego, z ulubionymi dodatkami.
W piecach spółdzielczej piekarni wypiekane są tak zwane chleby powszednie, do których przywiązanych jest wielu konsumentów, jak oliwski czy kanapkowy. Jest też jednak sporo wyjątkowych propozycji niespotykanych nigdzie indziej.
Ceniony i wielokrotnie nagradzany jest Chleb Swojski, produkowany z mąki pszennej i żytniej na zakwasie i zaczynie drożdżowym, z gotowanym ryżem i ziemniakami. Każdy bochenek ma niepowtarzalny smak i zapach, a także wyjątkową trwałość - mówi się nawet, że im starszy, tym jest smaczniejszy.
Kolejną chlubą jest Podpłomyk św. Norberta, wypiekany na liściu kapusty.
- Nazwa i receptura nawiązują do sióstr norbertanek - tłumaczy Bogusław Galiński. - Legendy głoszą, że siostry podczas wypieku chleba, aby uchronić ciasto przed stykiem z komorą i zabrudzeniem, podkładały pod nie liść kapusty. Nadaje on niesamowite walory zapachowe i smakowe.
Na półkach z pieczywem wzrok przyciąga Chleb Raduński, który ma formę charakterystycznego splotu, dodatki maślanki oraz palonego słodu żytniego, który nadaje mu ciemną barwę i oryginalny charakter.
Miłośników pieczywa ścisłego zainteresować powinien chleb uzyskiwany w stu procentach z mąki żytniej. Posiada wyjątkowy smak, długo zachowuje świeżość, jest ciężki, ale jednocześnie bardzo zdrowy i spowalnia rozkład glukozy w organizmie.
Te i inne wypieki były wielokrotnie nagradzane na najróżniejszych konkursach i targach. Do najważniejszych laurów należą medale na prestiżowych targach piekarskich Baltpiek.
Pieczywo ze znakiem GS SCh Żukowo kupić można w sklepach na terenie całego powiatu, w tym firmowych punktach m.in. w Żukowie, Chwaszczynie, Leźnie czy Kartuzach. Pieczywo niemal wprost z pieca codziennie dostępne jest w sklepie przy samym zakładzie przy ul. 3 Maja. Żukowskie chleby cieszą się dużym uznaniem mieszkańców Trójmiasta, którzy sięgają po nie w sieciach delikatesów Piotr i Paweł, E.Leclerc, Delima i Alma.
Piekarnia Gminnej Spółdzielni Samopomoc Chłopska w Żukowie może poszczycić się wieloletnim doświadczeniem - działa nieprzerwanie od 1969 roku. Znakomicie kontynuuje tym samym wielowiekowe tradycje piekarnictwa w Żukowie. Jest jednak przy tym nowoczesna.
- Technologia piekarstwa co do zasady praktycznie nie zmieniła się od lat - mówi Bogusław Galiński. - Modyfikacjom ulegają jednak szczegóły, związane na przykład z zastosowaniem nowoczesnego sprzętu. Cały czas unowocześniamy zakład, dzięki unijnemu dofinansowaniu stare piece węglowe zastąpiliśmy nowoczesnymi, ekologicznymi na biomasę. Zakupiliśmy również system magazynowania i dozowania mąki umożliwiający transport pneumatyczny.
Piekarnia Gminnej Spółdzielni Samopomoc Chłopska w Żukowie
ul. 3 Maja 13 a
tel. 58 681 85 21
strona internetowa:
www.gs-zukowo.pl
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?