MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Podobnie jak na Podlasiu, tradycyjną potrawą wigilijną na...
fot. Getty images/zdjęcie ilustracyjne

Najlepsze wigilijne potrawy z różnych regionów Polski. O wielu z nich mogłeś nie słyszeć. Skąd pochodzi więdka, bryndzylki i zupa brzadowa?

Lubelszczyzna

Podobnie jak na Podlasiu, tradycyjną potrawą wigilijną na Lubelszczyźnie jest kutia, która przybyła do nas z Kresów. Lubelska kuchnia dała nam także inne wyśmienite specjały, które tradycyjnie jadało się tam właśnie podczas wigilii. Należą do nich m.in. pierogi z kaszą gryczaną oraz kulebiak, czyli duży drożdżowy pieróg, faszerowany kapustą.
Zobacz, jak zrobić kulebiaka.

Zobacz również

Weekendowe imprezy na Podkarpaciu. Gdzie warto się wybrać?

Weekendowe imprezy na Podkarpaciu. Gdzie warto się wybrać?

To był magiczny wschód słońca na kopcu Kraka. Tak świętowano Noc Kupały ZDJĘCIA

To był magiczny wschód słońca na kopcu Kraka. Tak świętowano Noc Kupały ZDJĘCIA

Polecamy

Skandaliczne zachowanie nauczycielki. Grozi jej postępowanie dyscyplinarne

Skandaliczne zachowanie nauczycielki. Grozi jej postępowanie dyscyplinarne

Maluchy bez smartfonów – trwa dyskusja o zakazie

Maluchy bez smartfonów – trwa dyskusja o zakazie

Budowa i remonty akademików pewne? Minister nauki ogłasza zmiany

Budowa i remonty akademików pewne? Minister nauki ogłasza zmiany