Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Międzynarodowy Konkurs Gastronomiczny w ZSP w Somoninie

Lucyna Puzdrowska
W ZSP w Somoninie uczniowie zmierzą się w Międzynarodowym Konkursie Kulinarnym.
W ZSP w Somoninie uczniowie zmierzą się w Międzynarodowym Konkursie Kulinarnym. Nadesłane/ZSP Somonino
20 kwietnia od godziny 7 w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Somoninie odbywać się Międzynarodowy Konkurs Gastronomiczny. Zwieńczeniem całego dnia będzie bankiet, podczas którego zwycięzcy otrzymają nagrody.

Jest to trzeci etap tego konkursu, dwa z nich odbyły się we Francji i uczestniczyli w nich profesjonalni, doświadczeni mistrzowie kuchni. Obecna edycja skupia najmłodszych uczestników - uczniów ze Słowacji, Czech, Szwecji i Polski. Konkurs polega na przygotowaniu dwóch potraw z ryb i owoców morza. Pierwsze danie – główne, może być wykonane wyłącznie ze składników podanych w regulaminie konkursu oraz dwóch dodatkowych składników. Drugie danie, którego czas przygotowania nie może przekroczyć 30 minut, powinno odznaczać się prostotą wykonania, aby można było je wykonać w codziennym gotowaniu. Ważne, aby oba dania zawierały ten sam rodzaj ryb lub owoców morza. Uczestnicy konkursu muszą dodatkowo opowiedzieć o składniku głównym w języku angielskim i uzasadnić jego wybór.

Inicjatorem konkursu

jest Olivier Roellinger, światowej klasy restaurator. Reprezentantem ZSP w Somoninie jest Dawid Leik, uczeń II klasy Technikum Żywienia i usług gastronomicznych. Finaliści wszystkich edycji konkursu otrzymają specjalne zaproszenie na galę w Paryżu.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kartuzy.naszemiasto.pl Nasze Miasto