Od kiedy jest pan kelnerem i dlaczego wybrał pan ten zawód?
Swoją przygodę z zawodem kelnera rozpocząłem w Technikum Hotelarskim w Somoninie. Później odbyłem miesięczną praktykę w Turcji, a od ponad roku pracuję w Złotej Jesieni. Zaocznie studiuję też hotelarstwo. Kontakt z ludźmi i praca zespołowa to coś, co sprawia mi ogromną przyjemność i satysfakcję.
Jaki pana zdaniem powinien być dobry kelner?
Na pewno powinien wiedzieć jak sprawić, aby nawet opryskliwy i niemiły klient opuścił lokal zadowolony z naszych usług. Każdy człowiek ma inny temperament i do każdego należy podejść w inny sposób.
Pamięta pan jakąś śmieszną sytuację bądź wpadkę w pracy?
Kiedy byłem na praktykach w Turcji i akurat wraz z kolegą przebywaliśmy w sali fitness, przyszli tam Polacy i wzięli nas za Niemców wyrażając się o nas w niecenzuralny sposób. Kiedy podeszliśmy do nich tłumacząc, że też jesteśmy z Polski, było już całkiem miło.
Co robi pan w wolnym czasie?
Przede wszystkim odpoczywam, ale nie lubię siedzieć w domu. Wyjeżdżam do kina oraz odwiedzam inne restauracje, aby obserwować ich pracę.
Zagłosuj na Łukasza Jakóbczyka w plebiscycie Najlepszy Kelner Powiatu Kartuskiego 2012 - wyślij SMS pod nr 72355 o treści kelnertk.8
>> Dowiedz się więcej o plebiscycie na Najlepszy Lokal i Najlepszego Kelnera Powiatu Kartuskiego 2012
echodnia Ksiądz Łukasz Zygmunt o Triduum Paschalnym
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?