Uczniowie klas technikalnych ZSP w Sierakowicach nie mogli narzekać w maju na brak praktycznych zajęć. W dniach 10-12 maja w szkole został przeprowadzony kurs „Dekoracja potraw z elementami carvingu” dla kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych.
Zajęcia z młodzieżą poprowadził Grzegorz Gniech, aktualny Mistrz Polski i Wicemistrz Świata w Carvingu. Uczestnicy kursu uczyli się wykonywania aranżacji w stylu sielskim, perłowej bieli, rustykalnym i kryształowym oraz tworzenia dekoracji poprzez m.in. kwiaty rzeźbione w owocach i warzywach, rzeźbienie tortów owocowych, artystyczne kompozycje florystyczno-carvingowe, czy ornamenty i kwiecistości ukazane w rzeźbach i grafikach na arbuzach, dyniach i melonach.
Pod koniec miesiąca, w dniach 22-23 maj uczniowie szkolący się w tym samym zawodzie przystąpili do kursu „Kuchnia molekularna”, prowadzonego przez eksperta Łukasza Szewczyka. Celem zajęć było nabycie przez uczestników wiedzy teoretycznej oraz zdobycie praktycznych umiejętności m.in. w zakresie kuchni molekularnej techniki Sous Vide czy nowoczesnych form przygotowania klasycznych dań z zastosowaniem chłodzenia ciekłym azotem i suchym lodem.
W obu przypadkach uczniowie uzyskali stosowne zaświadczenia, potwierdzające ich nowe kwalifikacje. Przedsięwzięcia były finansowane z Funduszy Europejskich w ramach projektu „Programy motywacyjne dla uczniów pomorskich szkół zawodowych”.
(info: nadesłane/Agnieszka Kazimierczak)
Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?