Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kilkanaście tysięcy miejsc pracy w restauracjach, pensjonatach i hotelach. Sezon się zbliża

MT
Przemyslaw Swiderski
Rekrutacje w branży HoReCa przed szczytem sezonu trwają w wielu firmach – na przełomie kwietnia i maja do obsadzenia było ponad 14 tys. stanowisk. Najczęściej poszukiwani są kucharze i kelnerzy, a także superwizorzy oraz recepcjoniści - jak wynika z raportu Grupy Progres.

Polska gastronomia liczy ponad 76 tys. lokali (stałych i sezonowych) i każdego roku obsługuje kilkadziesiąt milionów gości. Na brak pracy nie narzekają też właściciele – działających w naszym kraju – ponad 9 tys. noclegowych obiektów turystycznych. Wielu z nich intensywnie rekrutuje do obsady, starając się załatać braki kadrowe przed zbliżającym się szczytem sezonu. Wielu pracodawców z branży HoReCa oferuje także etaty kierownicze – osoby zarządzającej obiektem noclegowym lub managera konceptu/restauracji.

Sytuacja rynkowa wymusiła na pracodawcach również zmianę podejścia do zawieranych z pracownikiem umów. Ponad połowa ofert pracy (53 proc.) umożliwiała kandydatom podpisanie umowy o pracę.

W tych zawodach nastąpi redukcja etatów. "Większość będzie się musiała zmienić"

Jak wynika z raportu Grupy Progres – analizującego warunki pracy w sektorze HoReCa – na przełomie kwietnia i maja br. do gastronomii oraz cateringu najczęściej poszukiwani byli:

  • kucharze (35 proc. ofert),
  • kelnerki i kelnerzy (21 proc. stanowisk),
  • kierownicy zmiany (12 proc.),
  • barmani (10 proc.).

Hotelarze i właściciele innych obiektów noclegowych najczęściej szukali:

  • superwizorów (31 proc.),
  • recepcjonistów (21 proc.),
  • pokojówek (12 proc.),
  • specjalistów ds. sprzedaży i rezerwacji (6 proc.).

– Obecnie, po majowej inauguracji sezonu letniego, pracodawcy z sektora HoReCa chcą skorzystać z okazji do odrabiania pandemicznych strat. Potrzebują do tego kadry, którą przyjmują do pracy na nowo. Po fali zwolnień nastąpiła fala rekrutacji. Z naszych danych wynika, że są one prowadzone praktycznie na każdy rodzaj stanowisk – od personelu pomocniczego, przez obsługę gości, aż po zarządzanie hotelem czy restauracją. Na pracę mogą liczyć nie tylko nasi rodacy, ale również uchodźcy z Ukrainy, którzy – jeśli nie znają języka – mają możliwość zarabiania na tzw. zapleczu, gdzie ich obowiązki nie są związane z bezpośrednią obsługą gości i liczą się przede wszystkim dostępność od zaraz oraz chęci do pracy, również w trybie zmianowym – mówi Magda Dąbrowska, wiceprezes Grupy Progres.

Wśród najczęściej wymienianych przez pracodawców z sektora HoReCa oczekiwań względem kandydatów znajdują się gotowość do pracy na zmiany i w weekendy oraz możliwości rozpoczęcia pracy jak najszybciej. Pożądanymi cechami są: komunikatywność, umiejętność pracy w zespole czy bardzo dobra organizacja czasu poświęcanego na wykonywanie zleconych obowiązków. W przypadku stanowisk związanych z bezpośrednią obsługą gości mile widziane „must have” kandydata według pracodawców to także doświadczenie zawodowe na podobnym stanowisku oraz dobra znajomość języka angielskiego. Wiedza specjalistyczna jest oczekiwana od kucharzy, szefów kuchni oraz barmanów. Niestety oczekiwana nie zawsze idą w parze z rzeczywistością.

Sytuacja rynkowa wymusiła na pracodawcach również zmianę podejścia do zawieranych z pracownikiem umów. Ponad połowa ofert pracy (53 proc.) umożliwiała kandydatom podpisanie umowy o pracę, zatrudnienie na zlecenie proponowano w przypadku 40 proc. ofert. Pozostałe formy zatrudnienia to staże i praktyki (3 proc.), umowa agencyjna (2 proc.), umowa o dzieło (2 proc.) lub zastępstwo (1 proc.).

Według Magdy Dąbrowskiej, część pracodawców z branży HoReCa, chcąc wyróżniać się na tle konkurencji, oferuje dodatki do wynagrodzenia, które w tym sektorze nie stanowią jeszcze normy, ale nie są też przypadkami jednostkowymi. Należą do nich m.in. dofinansowanie nauki języka obcego, udział w szkoleniach i wydarzeniach branżowych, prywatna opieka medyczna czy ubezpieczenie na życie/NNW.

A ile można zarobić?

Według danych Hays Poland zarobki w branży wzrosły o 20-40 proc. Dyrektor hotelu zarabia od 9 tys. zł do 25 tys. zł. Najczęściej oferowana kwota wynagrodzenia na to stanowisko to 20 tys. zł. Dyrektor sprzedaży i marketingu w hotelu zarabia od 9 tys. zł do 20 tys. zł, ale najczęściej proponowana dla niego stawka to 15 tys. zł. Kierownik sprzedaży (hotele) zarobki – od 6 tys. do 11 tys. zł.

Najczęściej 7,5 tys. zł. Według danych jobted.pl kelner na poziomie początkującym, czyli osoba mająca mniej niż 3 lata doświadczenia, może liczyć na całkowite wynagrodzenie sięgające średnio 3 280 zł brutto miesięcznie. Posiadając od 4 do 9 lat doświadczenia i pracując jako kelner, można liczyć na zarobki rzędu 3 570 zł. Kelner z wieloletnim stażem, czyli osoby pracujące w tym zawodzie od 10 do 20 lat, otrzymują wynagrodzenie sięgające 4 110 zł.

Natomiast według portalu wynagrodzenia.pl mediana wynagrodzenia pracowników gastronomii wynosi 3 370 zł brutto. Co drugi pracownik gastronomii otrzymuje pensję od 3 020 zł do 4 000 zł. 25 proc. najgorzej wynagradzanych pracowników gastronomii zarabia poniżej 3 020 zł brutto. Na zarobki powyżej 4 000 zł brutto może liczyć grupa 25 proc. najlepiej opłacanych pracowników gastronomii.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Michał Pietrzak - Niedźwiedź włamał się po smalec w Dol. Strążyskiej

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na koscierzyna.naszemiasto.pl Nasze Miasto