Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Nigdy w ciągu roku nie zjadamy tylu ryb, co na Wigilię. Choć...
fot. gkrphoto/123RF

Jak zjeść zdrowo na Wigilię? Wybieraj dania z tymi produktami. Najlepsze składniki znajdziesz w wielu świątecznych daniach

Zdrowe potrawy świąteczne. Ryby

Nigdy w ciągu roku nie zjadamy tylu ryb, co na Wigilię. Choć najbardziej klasycznym gatunkiem jest karp, nie oferuje wielu cennych związków odżywczych – oczywiście poza białkiem, witaminami z grupy B i składnikami mineralnymi. Ale tych dostarczają wszystkie ryby.

Na świątecznym stole można zwykle znaleźć dużo lepsze opcje. To wszelkiej postaci śledzie i łosoś – a także ryby rzadziej jadane w Święta, choć wartościowe, jak makrela, tuńczyk, sardynka czy sardela. Zaletą tłustych ryb morskich jest zawartość nie tylko jodu, ale też kwasów omega-3 w najlepszej postaci, czyli DHA i EPA. Aby organizm otrzymywał ich dość, polecane ryby należy jeść 1-2 razy w tygodniu.

Polecamy poradnik: Zobacz poradnik, jak kupić dobrą i zdrową rybę, na co dzień i na święta

Zobacz również

Żydowskie muzeum na kółkach znów będzie w Starachowicach

Żydowskie muzeum na kółkach znów będzie w Starachowicach

Atak nożem na rynku w Wolbromiu. Wysłano śmigłowiec

Atak nożem na rynku w Wolbromiu. Wysłano śmigłowiec

Polecamy

Jak bezpiecznie spędzić majówkę? Policjanci radzą

Jak bezpiecznie spędzić majówkę? Policjanci radzą

Najlepszy sernik na spotkania w plenerze. Wystarczy zmieszać kilka składników

Najlepszy sernik na spotkania w plenerze. Wystarczy zmieszać kilka składników

Przegląd kwietnia w Kartuzach

Przegląd kwietnia w Kartuzach